TURISTIČNE ZNAMENITOSTI

V letu 2015 ignorirajte najbolj oblegane točke

Objavljeno 20. december 2014 20.08 | Posodobljeno 20. december 2014 20.08 | Piše: E. B.

Svetovni turistični biseri izgubljajo veljavo, opevane destinacije ne zmorejo več ustreči pričakovanjem ljubiteljev potovanj: vse več obiskovalcev priljubljenega portala TripAdvisor uveljavljene in oblegane znamenitosti označuje celo za dolgočasne, potratne, tudi nevredne ogleda. Če za prihodnje leto morda načrtuje ogled Niagarskih slapov ali obisk Pariza, raje dobro premislite!

Med najbolj osovraženimi sta se med ocenjevalci znašla turistična velikana, Eifflov stolp in Kip svobode: po mnenju večine je obisk spomenikov absolutno predrag, kljub veličastnemu pogledu z vrha, gostinska ponudba v njuni bližini je nevredna omembe. Prodajalci spominkov, med katerimi je vse več cenene šare, so naravnost nadležni, gneča je neznosna, okolica pa menda vse bolj zanemarjena. Na udaru so tudi dragulj perujskega turizma Machu Picchu, Veliki kitajski zid in indijski Tadž Mahal, ki so prejeli po eno samo sramotno zvezdico, največkrat zaradi pomanjkljivih toaletnih zmogljivosti, obiskovalcem portala pa ni nič kaj všeč niti Grand Canyon, ki da nikakor ni vreden dolge vožnje – že dobra fotografija menda odtehta izkušnjo v živo! Podobne ocene so prejeli tudi Niagarski slapovi, ki jih menda odlikujejo predvsem odpadki, neznosno bučanje in predraga ponudba hitre prehrane v okolici.

In če se vrnemo v Pariz: v francoski prestolnici gre mnogim v nos tudi veličastni Louvre z neskončno dolgo čakalno vrsto za ogled Mone Lize – takšna gneča pa spominja prej na nakupovanje v trgovskem središču kakor na kulturno izobraževanje, se strinjajo kritiki. V New Yorku so obiskovalci portala okrcali tudi Times Square, ki pravzaprav ne ponuja nič drugega kakor moteče svetlobne napise in restavracije s hitro prehrano. Mnogo preveč pozornosti da je deležna tudi operna hiša v Sydneyju, njena podoba ni nič kaj veličastna, njena znamenita oblika, ki spominja na jadro in velja za arhitekturni presežek, pa je vse več uporabnikom TripAdvisorja primerljiva s – škatlo za jajca. Slabe kritike je prejela tudi Italija, predvsem čedalje dražja Toskana, na udaru pa je poševni stolp v Pisi, v katerega je sicer možen vstop, a samo za omejeno število obiskovalcev in ob rezervaciji, no, turiste pa je razbesnela predvsem draga ponudba v okolici znamenitosti. Prav nič pohval niso deležne niti piramide v Gizi: sama Keopsova piramida, Velika Sfinga in nekropola še vedno veljajo za dragulje sredi puščave, a kaj ko jim čarobno podobo kvarijo vse bolj nadležni prodajalci in celo – restavracije s hitro prehrano, kot sta Pizza Hut in KFC!

Ponudniki so vse bolj pogoltni in oderuški, je skupni imenovalec naštetih destinacij, v poplavi cenenih spominkov ter nekakovostnih in predragih gostinskih storitev se izgubljajo zgodovinska vrednost in arhitekturni čar, so kritični ocenjevalci, TripAdvisor zato za prihodnje leto priporoča ogled krajev, ki se jih je turizem sicer že dotaknil, a jih še ni spridil, ponujajo pa nepozabno doživetje, ugodne cene spodobnih nastanitev in okusno gostinsko ponudbo. Takšen je denimo Da Nang v Vietnamu, ki ponuja predvsem nepozabne kulinarične izkušnje, tako v restavracijah kot pri pouličnih prodajalcih. Sihanoukville v Kambodži slovi po pestrem nočnem življenju in plažah, ki obiskovalcu ponujajo doživetij za ves dan, Ao Nang pa je trenutno tajsko turistično središče številka ena, ki navdušuje predvsem družine in ljubitelje športa. Naha na Japonskem bo pritegnila predvsem ljubitelje kulture in lončarstva, z modernim središčem pa bo potešila tudi želje po nakupovanju. Izraelski Eilat ponuja doživetja tako v hribih kot ob morju: priteguje tako pohodnike kot ljubitelje vodnih športov, predvsem potapljanja, najmlajšim popestri obisk s sodobnim zabaviščnim parkom in kinematografom, lačnim kulture pa s številnimi zgodovinskimi in arheološkimi dragulji. Podobno ponuja tudi Hurgada v Egiptu, medtem ko je ribiški Bodrum City v Turčiji primeren predvsem za tiste, ki si med počitnicami ne želijo adrenalinskih doživetij, temveč predvsem počitka in miru.

Tisočletni Kazan v Rusiji jemlje dih z bogato dediščino in arhitekturnimi biseri, poudarja TripAdvisor, živahni Limassol pa privlači s pestrim kavarniškim in nočnim življenjem ter številnimi muzeji. Zanimivo, na ameriških celinah se je v ospredje prebil le Manaus v Braziliji, ki ga odlikujejo neokrnjena narava deževnega gozda, ta je privlačen predvsem za pohodnike in ljubitelje jutranjega teka, izjemno bogato nočno življenje s številnimi pouličnimi festivali in pa odri znamenite ustanove Amazonas Opera House, ki se ponaša z izvrstnimi in nepozabnimi nastopi. 

Deli s prijatelji