TOŽBA?

V Laibachu zgroženi: izkoristili so jih za paravojaško formacijo

Objavljeno 16. oktober 2015 14.56 | Posodobljeno 16. oktober 2015 14.56 | Piše: T. L.

Stranka Branimirja Glavaša je ustanovila paravojaško skupino v črno oblečenih možakarjev, za glasbeno podlago pa uporabila slovensko skupino Laibach.

OSIJEK – Stranka Branimirja Glavaša Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) je brez dovoljenja uporabila pesem slovenske skupine Laibach v promocijskem posnetku nedavno ustanovljene paravojaške formacije, Slavonski sokolski gardi.

Gre za pesem Geburt Einer Nation z albuma Opus Dei, ki je bil posnet leta 1987. Sicer je znano, da kljub podobi in ikonografiji Laibach kritizira in nikakor ne podpira totalitarističnih režimov, kar pa so očitno v Glavaševi stranki spregledali. V stranki niso skupine vprašali za dovoljenje za uporabo pesmi, prav tako pa niso plačali nadomestila za uporabo avtorskega dela. Laibach je prek svojega hrvaškega zastopnika že posredoval, menda pa resno razmišlja tudi o tožbi, poroča B92

Vojni zločinec šele letos na prostost

Glavaš je bil obsojen na osem let zapora zaradi vojnih zločinov nad civilisti v Osijeku leta 1991. Po obsodbi je pobegnil v BiH, kljub temu pa pristal za zapahi. Januarja letos so ga izpustili iz zapora v Mostarju, potem ko je hrvaško ustavno sodišče razveljavilo drugostopenjsko sodbo proti njemu.

V Glavaševi stranki so najprej zanikali, da bi bil promocijski filmček objavljen javno in so trdili, da se je predvajal le znotraj stranke. kar pa se je izkazalo za laž, saj je filmček predvajala lokalna TV-postaja, pogledati pa si ga je mogoče tudi na youtubu. 

Deli s prijatelji