VOJNA NA BALKANU

V Kumanovu 
je divjala vojna

Objavljeno 11. maj 2015 11.39 | Posodobljeno 11. maj 2015 11.39 | Piše: A. J.

Makedonijo je pretresel silovit spopad policistov in domnevnih teroristov.

Policisti so nekaj civilistov evakuirali, preiskali bodo njihovo morebitno zvezo z napadalci. Foto: Reuters

KUMANOVO – Makedonija žaluje za padlimi pripadniki varnostnih služb, ki so umrli v obsežni policijski akciji proti oboroženim napadalcem v Kumanovu na severu Makedonije. V mestu, v katerem je večina prebivalcev albanske narodnosti, je bilo v spopadih ubitih osem policistov, 30 je ranjenih.

Po besedah makedonske notranje ministrice Gordane Jankuloske so bili mrtvi tudi na nasprotni strani. Dejala je še, da je šlo za obsežno protiteroristično akcijo in da je bilo posredovanje policije nujno, saj je skupina načrtovala »napade na strateške cilje«. Odgovornost za napad je prevzela albanska Osvobodilna narodna vojska (ONV), po njenih trditvah makedonske oblasti že več dni izvajajo »teror nad civilnim prebivalstvom«.

Okoli 16 ur je na severu Makedonije vladalo pravo vojno stanje. Padale so granate, slišati je bilo strojnice in snajperje. Kumanovo so v soboto preletavali helikopterji, tja so se zgrinjale policijske sile iz celotne države. Po navedbah Makedonske tiskovne agencije MIA naj bi policija posredovala po tem, ko je prejela informacije, da se je v albanskem delu Kumanovega utaborila oborožena teroristična skupina iz sosednje države.

Oboroženo skupino v mestu naj bi sestavljali tako makedonski državljani kot tudi državljani ene od sosednjih držav – katere, makedonske oblasti niso želele razkriti. Policisti so iz poslopij v Kumanovu umaknili več deset moških, žensk in otrok.

»Operacija se bo nadaljevala, vse dokler ne bo nevtraliziran zadnji terorist,« je povedala makedonska notranja ministrica. Včeraj je v Kumanovu občasno še pokalo, a so bile razmere precej bolj mirne kot v soboto.

Zaradi razmer v Makedoniji so zaskrbljeni tudi v sosednjih državah. Srbski premier Aleksandar Vučić je tako za včeraj sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost na temo dogajanja v Makedoniji. Albanski zunanji minister Ditmir Bushati je sporočil javnosti, da Albanija obsoja vsakršno nasilje, ki ni sprejemljivo v demokratični družbi. Ob tragediji se je oglasil tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je prav tako zaskrbljen zaradi razmer v Kumanovu ter obžaluje smrtne žrtve. Oblasti in politične voditelje je pozval, naj sodelujejo za ponovno vzpostavitev reda in miru, zahteval pa je tudi objektivno in transparentno preiskavo dogodkov. 

Deli s prijatelji