SMUČIŠČE

V Koloradu vihrajo tudi naše trobojnice

Objavljeno 07. april 2014 17.40 | Posodobljeno 07. april 2014 17.42 | Piše: Drago Bulc

Niso tako redki smučarji, ki so previjugali vse najbolj znane proge v Alpah. Zato je povsem normalno, da si vsaj enkrat v življenju želijo smučati tudi na katerem od svetovno znanih pobočij na drugi strani Atlantika, v Kanadi ali ZDA.

Slovenska zastava v Copper Mountainu ni nobena redkost. Foto: Drago Bulc

Tudi zaradi tekmovanj za svetovni pokal so morda bolj kot kanadska znana ameriška smučišča, še posebno tista v Skalnem gorovju. Za vijuganje z gorskih vrhov, ki pogosto presegajo 4000 metrov nadmorske višine, je najprimernejši čas prav zdaj spomladi, saj se temperatura pozimi pogosto spusti pod –30 stopinj Celzija, v polarnem mrazu pa ni prijetno smučati.

Medtem ko je spomladanska smuka v Evropi in še posebno pri nas mogoča le nekaj jutranjih ur in še to po južnem snegu, je mogoče aprila na visokogorskih pobočjih Skalnega gorovja uživati tudi še po sveže zapadlem pršiču. Kar pa je morda za Slovence, ki bi radi smučali tudi v Ameriki, najpomembnejše: ob koncu sezone je občutno cenejše kot pozimi.

Slovenske zastave

Medtem ko boste na evropskih smučiščih, na katerih vsako leto vijuga veliko Slovencev, zelo težko našli slovensko zastavo, sem na letošnjem letovanju na najbolj znanih smučiščih v Skalnem gorovju v Koloradu našo trobojnico s Triglavom v grbu videl prav povsod. Največjo sem odkril na osrednjem poslopju v središču Copper Mountaina, ki je med vsemi megasmučišči v Koloradu tudi cenovno najprimernejše za slovenski žep. Poleg tega ima odlične terene z dolgimi in zelo raznovrstnimi progami, na katerih svojo lakoto zadovoljijo tako najboljši smučarji kot začetniki. Tudi aprila ima Copper Mountain zelo pogosto nekaj deset centimetrov pršiča. Za tiste, ki ne poznajo snežnih razmer v Koloradu, bo najbrž zanimivo tudi to, da v Skalnem gorovju po navadi sneži ponoči, ko je hladno, in zato pršič zapade še v toplejših pomladnih mesecih, čez dan pa je sončno in toplo.

Tako kot vsa druga svetovno znana smučišča v Koloradu, kot so Vail, Beaver Creek, Breckenridge, Keystone in Steamboat, je tudi Copper Mountain s 1200 hektarji večje kot vsa slovenska skupaj. Ob 23 žičnicah premore kar 142 prog, ki so v glavnem speljane med gozdovi. Najvišji vrh, s katerega lahko smučate, se dviga več kot 4000 metrov nad morje. S snežnimi padavinami najbogatejši mesec je marec, ko od odprtja tega središča leta 1972 povprečno zapade kar 505 centimetrov snega. Zato bodo razmere do 20. aprila, ko bodo smučišče zaradi pomanjkanja zanimanja (in ne zaradi pomanjkanja snega) zaprli, naravnost idealne.

Ker gredo v tujino večinoma le nadpovprečno dobri smučarji, naj vsem informacijam o urejenih smučiščih dodamo še podatek, da je Copper Mountain tudi raj za tiste, ki želijo na neurejene terene. Do njih se lahko zapeljete z žičnicami, do bolj oddaljenih pa brezplačno s snežnimi sanmi. Turni smučarji pa imajo za uživanje na snegu tako rekoč neomejene možnosti.

Tretja noč brezplačna

Za tiste, ki se bodo odločili za Copper Mountain, naj povemo, da aprila veljajo številni popusti. Najpogosteje so v ceno prenočevanja vključene smučarske vozovnice. Tisti, ki ostanejo v Coppru več kot dve noči, pogosto dobijo tretjo celo brezplačno. Poleg tega zadnji smučarji v sezoni za ceno ene sobe dobijo apartma z dvema. Skratka, za tiste s plitkimi žepi je aprilska smuka v Koloradu najugodnejša.

In čisto za konec še snežno poročilo za včeraj: 15 cm pršiča na 206 cm podlage v dolini in 262 na vrhu smučišča. Obratuje 22 (od 22) žičnic, od 142 prog jih je odprtih 142.

Deli s prijatelji