NAPADI

V Kairu ubitih več protirežimskih protestnikov

Objavljeno 02. maj 2012 23.00 | Posodobljeno 02. maj 2012 23.02 | Piše: Ma. F., STA

V nasilju, ki se je končalo po posredovanju varnostnih služb, je bilo po zadnjih podatkih ubitih 20 ljudi, več deset pa jih je ranjenih.

KAIRO – Neznanci so danes napadli protirežimske protestnike v Kairu, ki so se zbrali pred stavbo egiptovskega obrambnega ministrstva in zahtevali konec vladavine vojske. V nasilju, ki se je končalo po posredovanju varnostnih služb, je bilo po zadnjih podatkih ubito 20 ljudi, več deset pa jih je ranjenih.

Napad se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah, izvedli pa so ga neznani nasilneži. Ti so se s kamni, kiji in molotovkami spravili na nekaj sto protestnikov, ki so od sobote taborili pred obrambnim ministrstvom. Neimenovani predstavniki varnostnih služb, ki so s posredovanjem prekinile nasilje, sicer trdijo, da so se napadi na posamezne protestnike dogajali vse od sobote. Dogajanje naj bi spremljali policisti in vojaki, ki pa niso posredovali.

Protestniki zahtevajo predajo oblasti civilni družbi

Veliko protestnikov je podpornikov skrajno konservativnega islamista Hazema Salaha Abuja Ismaila. Volilna komisija je zavrnila njegovo kandidaturo za bližnje predsedniške volitve, ker ima njegova mati poleg egiptovskega tudi ameriško državljanstvo, česar egiptovska volilna zakonodaja ne dovoljuje.

Današnje nasilje le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami je najnovejše v vrsti incidentov, ki po odstopu dolgoletnega avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani in začasnem vojaškem prevzemu oblasti kalijo mir v Egiptu. Protestniki vztrajno zahtevajo, da vojska oblast preda civilni družbi še pred 1. julijem, ko naj bi to storila po lastnih zagotovilih.

Deli s prijatelji