KONEC KAJENJA

V Jordaniji so prepovedali vodne pipe

Objavljeno 10. februar 2014 20.21 | Posodobljeno 10. februar 2014 20.21 | Piše: S. I.

Prepoved kajenja velja na javnih krajih, kamor spadajo tudi kavarne in restavracije, ki so doslej skrbele za milijone kadilcev. Zakon je bil sprejet že leta 2008, a ga doslej ni skoraj nihče upošteval.

Nacionalni program pomaga tudi pri odpravi nezdravih navad.

V Jordaniji bodo do konca tega leta prepovedali kajenje vodnih pip v kavarnah in restavracijah. Verjetno ni treba dvakrat reči, da je napoved uresničevanja zakona iz leta 2008 povzročila vsesplošno neodobravanje med strastnimi kadilci aromatiziranega tobaka, za večji užitek ohlajenega s pomočjo vode, in tudi med lastniki več kot 5000 lokalov, ki jim oblasti letos ne bodo več izdale dovoljenj za kajenje. Gostinci trdijo, da bo prepoved ogrozila njihov obstoj in da bo zaradi nje službo izgubilo približno 12.000 ljudi, tobačni industriji pa naj bi prinesla za 1,1 milijarde evrov izgube.

»Odločitev bo vsekakor negativno učinkovala na nas in naše zaposlene,« je izjavil Emran Torša, lastnik priljubljene kavarne Džafra v središču Amana, v kateri se vsak dan ustavi okoli 2000 ljudi, med katerimi si jih polovica privošči vodno pipo. »Vlada ne bi smela sprejemati takšnih odločitev na ta način. Kaj bomo rekli strankam, ki pridejo k nam, da si odpočijejo od vsakodnevnega stresa?«

Dežela brez vodnih pip?

Minister za turizem Nidal Katamin se je zavzel, da bi prepoved uvajali postopoma, saj da bo močno vplivala na gospodarstvo, toda zdravstveni minister Ali Hiasat meni drugače in vztraja, da bo Jordanija do konca leta 2014 dežela brez vodnih pip. Vsaj v lokalih. Jordanska vlada je prepoved sicer začela uvajati 2010., dve leti po sprejetju zakona o omejevanju kajenja na javnih krajih, a je ni nihče upošteval. Jordanci so mirno kadili naprej celo v vladnih uradih, bolnišnicah in šolah. Za kršitelje je predvidena kazen od 16 do 26 evrov in mesec zapora, za hujše prekrške, kamor spada kajenje v vrtcih, pa do pol leta ječe in dobrih 1000 evrov globe. »Če želi vlada ohranjati javno zdravje, naj najde rešitev za onesnaževanje, ki ga povzročajo vozila, industrija in odpadki,« pravi Emran Torša, ki bo februarja ostal brez dovoljenja za kajenje.

Zdravje je najpomembnejše

Zdravstveni delavci opozarjajo, da marsikateri kadilec vodne pipe ob uživanju tobačnega dima, aromatiziranega s sadjem in začimbami, pozabi, da dejansko kadi. Poleg tega kajenje vodne pipe traja dlje kakor kajenje navadne cigarete, kar je še nevarneje za zdravje. »Kaj nam bo vlada ponudila v zameno za vodne pipe? Kam naj gremo?« se sprašuje 36-letni Vasim Jusef, obiskovalec Džafre. »Vodne pipe so tradicija. To je moja edina sprostitev.«

A za vlado je zdravje zdaj najpomembnejše. Po uradnih podatkih kadi skoraj polovica izmed sedmih milijonov Jordancev. »Vsako leto v Jordaniji naštejemo 5000 primerov raka, od katerih jih je 40 odstotkov povezanih s kajenjem,« pravi Firas Havari z onkološkega inštituta kralja Huseina. 

Deli s prijatelji