POD LEDOM

V jezeru našla zmrznjenega losa

Objavljeno 16. januar 2014 13.15 | Posodobljeno 16. januar 2014 13.15 | Piše: U. S.

Žival je padla skozi tanek led v jezero na Norveškem in zmrznila. V ZDA pa so z motornimi žagami iz ledenega objema rešili konja.

Simbolična fotografija.

Sredi norveškega jezera je nič hudega sluteč par našel –zmrznjenega losa. Žival je najverjetneje poskušala priti na drugo stran jezera v bližini Boda na severu Norveške, ko se ji je vdrlo, a se sama ni mogla rešiti, zato je poginila. Pod ledom je videti temno senco, nad njim rogovje.

Našla ga je 47-letna Inger Sjøberg, ki je na jezeru drsala. »S partnerjem sva drsala, ko sva nenadoma opazila temno senco,« je povedala za norveške medije. »Prepričana sem bila, da je kos lesa ali kaj podobnega, šele ko sva prišla blizu, sva videla, da je los. Nikoli še nisem videla česa takega, zmrznjena žival v ledu.«

Žival je v jezeru poginila na začetku zime, ko je bil led še tenak in krhek, zdaj je ledena plast že zelo debela. Ko je začel hoditi po ledu, pravi Inger, je bila plast debela, potem pa se je tanjšala in losa ni zdržala. »To je del življenja, narave. Živali tako poginejo.«

Od njenega nenavadnega odkritja je los v ledu postal prava atrakcija, številni so se odpravili na jezero, da bi se na lastne oči prepričali, da ne gre za potegavščino, da je v ledenem jezeru prav zares ujet los.

Lokalni prebivalci pravijo, da se neredko zgodi, da se žival ujame v led. Čeprav znajo številne plavati in bolje kot ljudje prenašajo mraz, lahko poginejo zaradi izčrpanosti. Prejšnji mesec so gasilci v Misuriju iz zamrznjenega jezera potegnili dvoje konj, ki se jima je vdrlo na pretankem ledu. Dramatično reševanje je potekalo v kraju Warrenton blizu St. Louisa, konja sta padla skozi led zasebnega jezera, njuna lastnica Tina Churchill pa je lahko le nemočno opazovala. Gasilci so se odzvali takoj in z motornimi žagami utrli pot v ledu, po kateri sta se potem rešila konja: uro pozneje sta bila na suhem, živa in zdrava.

Deli s prijatelji