PROCES

V Italiji začetek sojenja kapitanu Coste Concordie

Objavljeno 03. marec 2012 08.49 | Posodobljeno 03. marec 2012 08.50 | Piše: Mi. S.

Italijanske pravosodne oblasti so na današnje zaslišanje povabile več kot 4200 potnikov in članov posadke križarske družbe Costa Crociere.

RIM – V italijanskem mestu Grosseto se bo danes začel sodni proces proti kapitanu italijanske križarke Costa Concordia, Francescu Schettinu, ki je obtožen večkratnega uboja iz malomarnosti in pobega s potapljajoče se ladje. Na današnjem predhodnem zaslišanju pričakujejo veliko število ljudi, zato bo to potekalo v tamkajšnjem gledališču.

Italijanske pravosodne oblasti so na današnje zaslišanje povabile več kot 4200 potnikov in članov posadke križarke družbe Costa Crociere, ki je 13. januarja nasedla ob toskanski obali.

Kapetan in prvi častnik na zatožni klopi

Na zatožno klop bosta sedla kapitan ladje Francesco Schettino in prvi častnik ladje Ciro Ambrosio. Schettinu v primeru obsodbe grozi 15 let zaporne kazni za vsako smrtno žrtev v nesreči, v kateri je umrlo 25 ljudi, sedem pa jih še pogrešajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Do 10 let zapora?

Za brodolom je sicer predvidena kazen deset let zapora, dodatna zaporna kazen pa Schettinu grozi, ker je z ladje zbežal pred potniki in zanje ni primerno poskrbel. Po navedbah dokumenta državnih tožilcev iz Grosseta kapitanu, ki je trenutno v hišnem priporu v svojem stanovanju blizu Neaplja, grozi skupno najmanj 2697 let zaporne kazni.

Schettino, ki so ga mediji poimenovali tudi kapitan strahopetec, je eden od devetih ljudi, proti katerim poteka preiskava zaradi nesreče. Med njimi so tudi trije predstavniki izvršnih oblasti družbe Costa Crociere in pet članov posadke.

Zabave, alkohol, kokain ...

Po navedbah poročil, ki so bila objavljena v četrtek, naj bi na krovih dveh ladij iz flote družbe Costa Crociere, med katerima je tudi Costa Concordia, prirejali zabave, osebje pa naj bi redno uživalo kokain in alkohol. Nekatera poročila so tudi navajala, da je bil kapitan v času nesreče v družbi 25-letne moldavske plesalke Dominice Cemortan. Ta je po pisanju italijanskega dnevnika La Stampa povedala, da je bila kapitanova gostja in da je vanj zaljubljena.

Ni bila prva pomorska nesreča pod poveljstvom kapitana strahopetca ...

V javnost so medtem pricurljala tudi poročila, da je Schettino junija 2010 kot kapitan križarke Costa Atlantica prehitro zapeljal v nemško pristanišče Warnemunde in trčil v luksuzno linijsko ladjo. Časnik La Stampa je namreč objavil pismo, v katerem je družba Costa Crociere kapitana obvestila, da je vozil prehitro in na ladji Aida Blue povzročil gmotno škodo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli s prijatelji