STRAH IN TREPET

V hrvaškem morju plava 12-metrski morski pes

Objavljeno 18. julij 2016 16.33 | Posodobljeno 18. julij 2016 16.34 | Piše: Ro. S.

Strah pred napadom morskega psa je na Hrvaškem odveč. Večjo nevarnost predstavljajo strupene kače in druge strupene živali.

Cetorhinus maximus.

SPLIT – Se bojite morskih psov? Na Hrvaškem, kjer počitnikuje veliko Slovencev, so našteli 30 vrst morskih psov, ki so jih zaznali v morju. Največji med njimi zraste do 12 metrov. 

Po podatkih Državnega zavoda za zaščito narave na Hrvaškem je od 30 vrst nekaj stalnih, nekaj vrst pa se tam giblje občasno. Od velikih vrst je na prvem mestu veliki morski pes (Cetorhinus maximus), ki lahko doseže dolžino do 12 metrov, občasno pa se v hrvaškem morju pojavi tudi človeku nevarni veliki beli morski pes (Carcharodon carcharias), ki lahko napade tudi v plitki priobalni vodi, poroča Index.hr.

Na Hrvaškem živi tudi ena izmed manjših vrst morskih psov v Jadranskem morju, to je morska mačka (Etmopterus spinax), ki doseže maksimalno dolžino 60 centimetrov. 

Strah pred napadom morskega psa je na Hrvaškem odveč. Večjo nevarnost predstavljajo strupene kače in druge strupene živali, poroča Index.hr.

Deli s prijatelji