VEČNI POČITEK

V grob poleg morilca

Objavljeno 13. avgust 2013 20.15 | Posodobljeno 13. avgust 2013 20.15 | Piše: E. B.

Ni več skrivnost, kdo si je kupil grob ob kraju večnega počitka atentatorja Oswalda.

Lee Harvey Oswald.

DALLAS – Le kdo bi si želel počivati ob morilcu priljubljenega predsednika? Nick Beef, 56-letnik iz Teksasa, je končno razjasnil, zakaj je zakupil prostorček ob grobu Leeja Harveyja Oswalda.

Bilo je leta 1997, ko se je na pokopališču v Fort Worthu pojavila plošča z imenom in priimkom neznanega moškega, časnik The New York Times pa je končno izsledil lastnika: živega, namreč, kajti umetnik Beef, rojen kot Patric Abedin, piše in ustvarja v Velikem jabolku. In usodnega novembra 1963, čeprav je bil takrat še deček, se spominja zelo dobro. Kot sin vojaškega pilota je z zanimanjem spremljal napeto dogajanje okoli pristanka predsedniškega letala v teksaškem Carswellu: njegov oče je ob kopici številnih drugih domoljubov spremljal slovesen prihod zakoncev Kennedy, Patric pa se je lahko dan pozneje sošolcem pohvalil o prvovrstnem razgledu z ramen vojaškega oficirja, očetovega znanca. A že po nekaj urah je ravnatelj šole prek zvočnikov naznanil tragično novico, se spominja Beef.

Novembra 1963 navdušen spremljal prihod predsednika

Patricovi starši so se kmalu zatem ločili, mati pa se je znova poročila ter se s sinom in novim sopotnikom preselila v Arlington. Deček, ki je bolehal za astmo, se je redno vračal v Fort Worth na zdravniške preglede in obiske k očetu, redno je hodil tudi na tamkajšnje pokopališče Rose Hill, kjer si je vedno ogledal tudi atentatorjev grob, kajti – kot so mu v spomin vtisnili starši: »Nikar ne pozabi, da si Kennedyja videl dan pred smrtjo!« Oswaldov grob je pač del pomembne zgodbe, pojasnjuje Beef, ki je 1975 v časopisnem članku prebral, češ da je prostor ob atentatorjevem kraju večnega počitka prazen. S privarčevanim denarjem je vplačal polog, pozneje pa z obroki poravnal še druge obveznosti. Življenje ga je vodilo v New York, kjer si je ustvaril družino, pred leti, ko se je vrnil v Teksas, da bi pokopal mater, pa se je spomnil nenavadnega spomenika in sklenil, da ga bo ozaljšal še s ploščo – s svojim imenom. Izzval je val ogorčenja ter neskončnih vprašanj, češ, le kdo bi želel počivati ob morilcu, ki je vzel življenje karizmatičnemu voditelju?!

Toda Beefu ni bilo mar za poizvedovanja in radovednost, kajti z grobom ga je povezovala osebna izkušnja, ki je Američani po njegovem ne bi razumeli. Da ni nikakor povezan z Oswaldom, atentatorju pa s tem ravno tako nikakor ne izraža naklonjenosti, je novinarjem nedavno pojasnil in še pristavil, da si na Rose Hillu sploh ne želi biti pokopan – raje bi bil kremiran v New Yorku, a plošča z imenom Nick Beef bo vendarle še naprej simbolno spominjala na njegovo povezanost z dnem, ko je njegova domovina izgubila priljubljenega predsednika.

Deli s prijatelji