POLITIKA

V Grčiji predsednik ni bil izvoljen, sledijo volitve

Objavljeno 29. december 2014 14.33 | Posodobljeno 29. december 2014 14.33 | Piše: STA, A. L.

Grške delnice so danes po glasovanju v parlamentu strmoglavile za kar enajst odstotkov.

Grški premier Antonis Samaras je po (ne)glasovanju v parlamentu napovedal predčasne volitve.

ATENE – Grški parlament danes v tretjem in obenem zadnjem poskusu znova ni izvolil novega predsednika države, poročajo tuje tiskovne agencije. Kandidat vlade Stavras Dimas tokrat spet ni zbral dovolj glasov, čeprav jih je potreboval le še 180 in ne 200 kot v prvih dveh krogih.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so volitve v Atenah danes zaključili predčasno, potem ko se je glasovanja vzdržalo več kot 121 poslancev od skupno 300 in je postalo jasno, da novi predsednik države ne bo izbran.

Predčasne volitve

Po dveh neuspelih poskusih izvolitve naslednika 85-letnega Karolosa Papuljasa na predsedniškem stolčku 17. in 23. decembra je bilo sicer pričakovati, da se bo podobno iztekel tudi današnji odločilni krog.

V skladu z ustavo mora v roku desetih dni slediti razpustitev parlamenta, tej pa sledi razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Grški mediji poročajo, da bi lahko te morda potekale že 1. februarja.

Nasprotujejo varčevanju

Predsednik ima v Grčiji sicer zgolj reprezentativno vlogo in glasovanje v parlamentu bi moralo biti formalnost. A opozicija z levo Sirizo na čelu ga je želela tokrat izkoristiti kot orodje za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in to ji je tudi uspelo. Sodeč po anketah, naj bi namreč na predčasnih volitvah kot najmočnejša sila slavila Siriza.

Grški premier Antonis Samaras se je želel po drugi strani za vsako ceno izogniti predčasnim volitvam, da bi lahko njegova vlada prej zaključila pogajanja s tujimi posojilodajalci – Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom.

Vodja Sirize Aleksis Cipras namreč nasprotuje varčevalni in reformni politiki, ki jo v Grčiji po nareku mednarodnih posojilodajalcev izvaja vlada, ter se želi na novo pogajati o pogojih vračanja dolga.

Grške delnice so danes po glasovanju v parlamentu strmoglavile za kar enajst odstotkov.

Deli s prijatelji