VOLITVE

V Grčiji bo šlo na tesno

Objavljeno 17. junij 2012 20.39 | Posodobljeno 17. junij 2012 20.40 | Piše: A. K., STA

V Grčiji Nova demokracija in Siriza izenačeni.

Grki so bili na volišča znova vabljeni, potem ko na parlamentarnih volitvah 6. maja nobena politična stranka ni dobila absolutne večine in so vsi poskusi oblikovanja koalicije propadli.

ATENE – Po predčasnih parlamentarnih volitvah sta konservativna Nova demokracija in levousmerjena stranka Siriza izenačeni. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, lahko konservativci pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa računajo na 27,5 do 30,5 odstotka glasov, levičarji na čelu z Aleksisom Ciprasom pa na 27 do 30 odstotkov.

Prav tako proevropsko usmerjeni socialisti stranke Pasok, ki veljajo za koalicijske partnerje Nove demokracije, so na vzporednih volitvah prejeli 10 do 12 odstotkov glasov. Manjše stranke so se tokrat odrezale mnogo slabše kot 6. maja. Desna populistična stranka Neodvisnih Grkov (Anel) je po podatkih vzporednih volitev prejela 6 do 7,5 odstotka glasov, podoben rezultat se obeta neonacistični Zlati zori. Ta se je v parlament prebila prvič v skoraj 40 letih. Levičarski Demokratični levici (Dimar) se pripisuje od 5,5 do 6,5 odstotkov podpore, komunistom (KKE) pa od pet do šest odstotkov.

Volišča so se zaprla ob 19. uri po krajevnem času (18. uri po srednjeevropskem), nanje pa je bilo povabljeno 9,8 milijona Grkov.

Deli s prijatelji