FRANCIJA

V Franciji nov škandal s konjskim mesom

Objavljeno 16. december 2013 16.12 | Posodobljeno 16. december 2013 16.12 | Piše: STA, D. P.

Med prijetimi so najmanj trije veterinarji in več prodajalcev mesa.

Tokratna podražitev mesa letos morda ne bo zadnja.

PARIZ – Policija je danes na jugu Francije aretirala najmanj 21 ljudi v okviru preiskave trgovine z mesom konj, ki so jih uporabljali pri izdelavi zdravil. Policija je dobila namige, da so več sto konj, nekateri so bili v lasti farmacevtskega velikana Sanofi Pasteur, s ponarejenimi veterinarskimi izvidi prodajali klavnicam, te pa nato potrošnikom. Več kot sto policistov je preiskalo več uradov podjetja Sanofi in več klavnic, med drugim tudi ene v kraju Gerona na severu Španije. Med prijetimi so najmanj trije veterinarji in več prodajalcev mesa, tudi v mestu Narbonne na jugozahodu Francije. Eden od njih naj bi bil vodja nezakonite trgovine.

Sledljivi konji

Podjetje Sanofi Pasteur je sporočilo, da sodeluje s preiskovalci v preiskavi o 'morebitni prevari'. V sporočilu za javnost so dodali, da so v zadnjih treh letih okoli 200 konj prodali praviloma veterinarskim šolam, posameznikom in konjskim centrom.

Poudarili so, da so vsi njihovi konji sledljivi, saj so označeni z mikročipi, in da v primeru uživanja njihovo meso ni nevarno. V certifikatih konj je izpostavljeno, da niso namenjeni za človeško prehrano, vendar zgolj kot previdnostni ukrep, ne zato, ker bi povzročali nevarnost.

Podjetje je še poudarilo, da so konji dajali kri za izdelavo serumov proti tetanusu in steklini, da pa jih niso uporabljali pri testiranju zdravil.

Zaskrbljeni zaradi afere

Tudi policijski vir je potrdil, da ni dokazov, da bi uživanje mesa teh konj ogrožalo zdravje potrošnikov, da pa je dejstvo, da meso ne bi smelo končati na krožnikih. V začetku letu je Evropo – nato pa še svet – pretresla afera, ko so našli konjsko meso v milijonih vnaprej pripravljenih jedi, na katerih je bila oznaka, da vsebuje samo goveje meso.

Francoski minister za vprašanje potrošnikov Benoit Hamon je opozoril, da je zadnja afera morda bolj skrb vzbujajoča, saj bi tokrat lahko šlo za zdravstveni problem. Minister za hrano Guillaume Garot pa nasprotno trdi, da še ni ničesar, kar bi kazalo, da gre za zdravstveni problem.

Deli s prijatelji