V ISKANJU ODGOVORA

V DNK morilca Adama iščejo gen zla

Objavljeno 29. december 2012 13.38 | Posodobljeno 29. december 2012 13.38 | Piše: T. L.

Preiskovalci niso nič bližje odgovoru, zakaj je 20-letni Adam Lanza ubil 20 otrok in šest odraslih.

To je Adam Lanza.

NEWTOWN – Vprašanje, ali je mogoče z analizo DNK pri množičnih morilcih določiti gen za nasilje, že dolgo časa muči znanstvenike. Odgovor na vprašanje bodo po pokolu, ki ga je v ameriškem Newtownu zagrešil 20-letni Adam Lanza, skušali najti raziskovalci na univerzi v Connecticutu. Patolog H. Wayne Carver je namreč začel študijo, v kateri bo iskal morebitne nepravilnosti ali mutacije v strukturi DNK krvnika Lanze, ki je v osnovni šoli ubil 20 otrok in šest odraslih. V študiji sodelujejo tudi genetiki, ki bodo skupaj s patologom skušali odkriti abnormalnosti, ki bi lahko povečale verjetnost nasilnega, celo morilskega vedenja posameznikov. 

Opozorila pred stigmatizacijo

Profesor Arthur Beaudet sicer meni, da raziskava ne bo dala zadovoljivega pojasnila, zakaj je prišlo do množičnega pokola, upa pa, da bodo raziskovalci odkrili mutacije, ki povzročajo shizofrenijo in sorodne duševne motnje. Ob tem še opozarja, da bi lahko takšna odkritja – če se bodo raziskovalci do njih na koncu raziskave res dokopali – stigmatizirala ljudi s podobnimi genskimi predispozicijami. 

In medtem ko raziskovalci vzroke krvavega pokola iščejo v bioloških dejavnikih, preiskovalci še iščejo Adamov motiv. Nič še niso bližje odgovoru, zakaj je fant ubil mamo, šest učiteljev in 20 učencev. Niso našli nikakršnih znamenj, ki bi razkrivala, da bi asocialni in sramežljivi Lanza nekoč lahko zagrešil kaj tako grozljivega.

Deli s prijatelji