PREPOVED

V dir pred biki nič več pijani

Objavljeno 09. julij 2014 13.08 | Posodobljeno 09. julij 2014 13.08 | Piše: K. C.

V Pamploni lahko oglobijo tudi neprimerno obute.

PAMPLONA  –Že prvi dan znamenitega festivala v Pamploni oziroma nevarnega teka pred biki so morali zdravniki pomagati štirim: enega je bik nabodel v stegno, trije pa so v dveh minutah in 25 sekundah teka utrpeli nekaj zlomov.

Tradicionalni festival, s katerim domačini počastijo zavetnika svetega Fermina, se je začel v nedeljo, mesto s 300.000 prebivalci pričakuje, da se ga bo udeležilo med 750.000 in milijonom vznemirjenja željnimi gosti. Festival ima dolgo tradicijo, pripravljajo ga že 400 let, izvira iz srednjeveških časov, k njegovi priljubljenosti pa je pripomogel Ernest Hemingway z romanom Sonce vzhaja in zahaja (1926), v katerem je opisal dogajanje na festivalu; odprtja se je udeležil njegov pravnuk Michael.

Čeprav se na festivalu dogaja marsikaj – nedelja je v prvi vrsti namenjena polivanju z vinom in veseljačenju, obiskovalci pa pri tem vzklikajo »Živel sveti Fermin«, prepevajo in mahajo z rdečimi ruticami –, je največ zanimanja za nevarni tek pred biki po zgodovinskih mestnih ulicah. Sodelujoči morajo preteči 850 metrov, lovi jih šest bikov, težkih okrog pol tone. Prvi tek pritegne največ radovednih obiskovalcev. Na sporedu je vsako jutro; najdrznejši se v skupini z več kot sto tekači v belih oblačilih z rdečo rutico okrog vratu približno štiri minute borijo, da ne bi zaradi svoje želje po vznemirljivosti končali v bolnišnici. Lani je po osmih tekih 50 ljudi poiskalo zdravniško pomoč, v zgodovini festivala, od leta 1911, je bilo tudi 15 smrtnih žrtev, zadnja pred štirimi leti, ko je bik 27-letnega Španca zabodel v pljuča, vrat in srce. Pamplona je letos uvedla globe (do 60.000 evrov) za kršitelje pravil, s katerimi naj bi zmanjšali tveganje tekačev: ti ne smejo uporabljati kamere ali fotoaparata in ne smejo teči pijani. »Težava je, ker ljudje, ki se udeležijo teka pred biki, niti ne vedo, kaj to je,« pravi mestni svetnik, odgovoren za kulturne aktivnosti. »Policija mora odstraniti pijane tekače in one v sandalih namesto supergah, zato smo uvedli norme in kazni.«

Vsako leto se oglasijo tudi nasprotniki festivala, saj vse bike na koncu usmrtijo bikoborci. Tudi letos se je na glavnem mestnem trgu zbralo več kot 150 protestnikov in s transparenti, na katerih je bila umetna kri, opozarjali na kruto ravnanje z živalmi: v več jezikih so zapisali Vi tečete, biki umrejo.

Deli s prijatelji