SVET ŠTEVILK

V bundi tudi sredi poletja

Objavljeno 08. junij 2015 23.55 | Posodobljeno 08. junij 2015 23.57 | Piše: T. P.

Junij se je začel tako, kot se spodobi. S soncem in temperaturami, ki že kličejo po poletnih oblačilih. S prvim letošnjim vročinskim valom. A medtem ko nekateri že radostno pričakujejo pravo poletje, to v nekatere kotičke sveta nikdar ne pride.

Nekatere kraje na planetu raje bičajo ledeni vetrovi, živo srebro se na termometru le redko povzpne nad ledišče, hlad pa ti kljub plastem debelih oblačil verjetno pride do živega in se ti zažre v kosti.

1. Najnižja temperatura: v bližini južnega geomagnetnega pola, na nadmorski višini 3500 metrov nad morjem, verjetno še tako kakovostne puhovke in termo perilo ne pomagajo več. Na tamkajšnji raziskovalni postaji Vostok, ki jo vseskozi vklepa ledeni mraz, so 21. julija 1983 namreč namerili 89,2 °C pod ničlo, s čimer se je ruska raziskovalna postaja zapisala v knjigo rekordov z najnižjo izmerjeno temperaturo. Poleti pred desetimi leti, 4. avgusta 2005, pa so te temu pridružili še ledeni sunki vetra in so namerili –124 °C. Zato morda ni nenavadno, da je bližnje jezero Vostok, sicer eno največjih na svetu, skrito pod štiri kilometre debelo ledeno odejo.

2. Najhladnejši kraji: ljubitelji mraza, Rusija je pravi naslov za vas! Za lento najhladnejšega kraja na svetu se namreč potegujeta mesteci Ojmjakon in Verhojansk, oba v ruski avtonomni deželi Jakutiji, kjer se živo srebro v zimskih mesecih le redko dvigne nad –50 °C. V Ojmjakonu, katerega ime malce ironično pomeni voda, ki nikdar ne zmrzne, so februarja 1933 izmerili ledenih –67,7 °C. Podobne temperature pa so namerili tudi v Verhojanskem, čeprav naj bi po nekaterih – a nepriznanih – meritvah tam pritisnil mraz še močneje in spustil živo srebro na 72 °C pod ničlo. Temu lahko pridamo še Jakutsk, ki je osvojil lento najnižje izmerjene temperature v večjem mestu; v njem namreč živi slabih 270.000 ljudi, ko je mraz najbolj pritisnil, pa je živo srebro padlo 64,5 °C pod ledišče.

3. Najbolj ledena prestolnica: mongolska prestolnica Ulan Bator s povprečno letno temperaturo slabe pol stopinje nad ničlo se dviguje približno 1300 metrov nad morjem, januarja pa se temperatura zraka le redko dvigne nad –16 °C. Kar je še vedno skoraj prijetno toplo v primerjavi s časom tik pred sončnim vzhodom, ko termometer pokaže med –36 in –40 °C.

4. Najbolj ledeno gorovje na svetu: Everest se morda ponaša z nazivom najvišje gore na svetu, a kljub mrazu, v katerega je zavit njegov vrh, se ne more pohvaliti z najnižjo temperaturo. To lento mu je odvzel dobrih šest tisočakov visok očak na Aljaski, gora McKinley, zavit v hlad 40 °C pod ničlo. Pozimi leta 2003 pa je gora podrla rekord z dobrimi –75 °C in ledenimi sunki vetra, še za osem stopinj bolj ledenimi od temperature zraka.

5. Ledene jame: ko je govor o temperaturah, da nas kar zmrazi, se ne moremo ogniti ledenim jamam. Največja na svetu, ki jo obišče okoli 200.000 turistov na leto in katere podzemni sistem se razteza na kar 42 kilometrih, leži pri naših severni sosedih v bližini Salzburga. A čeprav je ledeniška jama Eisriesenwelt vsekakor hladna, s temperaturo malce pod lediščem, je v njej skoraj toplo, če jo postavimo ob bok ruski jami Kungur, ki z –40 °C spominja že na podzemno ledenico.

 

Deli s prijatelji