NA DOPUSTU

V bližini Splita prijeli iskanega terorista

Objavljeno 28. julij 2016 13.10 | Posodobljeno 28. julij 2016 13.10 | Piše: Ro. S.

Na Hrvaško je prišel z ženo in s tremi otroki.

Splitski park Marjan se dviga nad mestom in je priljubljena točka za kratek oddih od mestnega vrveža.

KOSTANJE – V bližini Splita so hrvaški varnostni organi v četrtek zjutraj aretirali državljana Turčije Murata Catulaya (52). Iščejo ga namreč turške oblasti zaradi terorističnih dejanj v obdobju med 1989 in 2001. Za njim je bila razpisana tudi Interpolova mednarodna tiralica.

Catulaya je zadnja leta živel v Nemčiji, na Hrvaško je prišel z ženo in s tremi otroki na dopust. Po poročanju Jutarnjega lista je mejo prečkal v nedeljo ponoči, policisti pa so ga prijeli v četrtek zjutraj po bliskoviti akciji. Brez upiranja so ga odvedli pred preiskovalnega sodnika v Splitu, ki mu je odredil pripor in 50.000 evrov varščine. 

Aktivni terorist

Sumijo ga, da je deloval v teroristični organizaciji Tikko, ki je izvajala napade na civiliste, vojake in policiste. Organizacija pripada skrajno levičarskim krogom okoli turška komunistične partije, ki se imenuje osvobodilna vojska delavcev in kmetov Turčije. Obe organizaciji sta na turškem terorističnem seznamu. Odmevnejši napad je bila podstavljena bomba pod avtomobil guvernerja province Cankiri. Štirje ljudje so pri tem umrli, enajst je bilo ranjenih. Organizacija je prav tako obtožena letošnjega napada na poslopje stranke pravice in razvoja (AKP) v Istanbulu. Trenutni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil v preteklosti njen predsednik. Medijem so sporočili, da se borijo proti fašističnim idejam Erdogana, poroča Jutarnji list.

Deli s prijatelji