NAJDBA

V blatu našli kip, star tri tisoč let

Objavljeno 16. marec 2017 10.43 | Posodobljeno 16. marec 2017 10.45 | Piše: A. S.

V Egiptu so našli dele kipa, najverjetneje predstavlja faraona Ramzesa II.

Našli so ga v slumu v Kairu. Foto AP

Arheologi so minuli teden v predmestju Kaira v Egiptu našli ogromen kip, za katerega domnevajo, da upodablja faraona Ramzesa II., enega od tamkajšnjih najbolj znanih vladarjev. Kip, ki naj bi bil visok okoli osem metrov, sicer ni cel, ampak v več kosih, doslej so našli fragmente glave, desno oko in uho, ter zgornji del telesa, zadnji kos tehta okoli tri tone, v delavski soseski Al Matarija pa je bil doslej prekrit z zemljo in podtalnico.

Odkritje, za katero gre zasluga nemško-egiptovski ekipi strokovnjakov, je »impresivna najdba,« kot je povedal njen vodja Khaled Nabil Osman, velika verjetnost pa je, da je v okolici še veliko podobno pomembnih artefaktov, ki čakajo na luč dneva. »Tukaj je bilo glavno kulturno središče starega Egipta, celo Biblija ga omenja,« je povedal, slaba novica pa je, da bi bilo treba za nadaljnja izkopavanja preseliti veliko ljudi ter premakniti tržnico. Tamkajšnji minister za antikvitete Kaled El Enani je najdbo označil za eno od največjih odkritij v zadnjih letih.

Ramzes II. je Egiptu vladal pred več kot 3000 leti; pod njegovo 66-letno vladavino je imperij obsegal največje območje, zato je znan tudi kot Ramzes Veliki, znan pa je bil tudi po svojih gradbenih dosežkih; dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter v Abu Simblu pri Sudanu, v vzhodnem delu Nilove delte je dal zgraditi novo metropolo. Pokopan je v Dolini kraljev, njegovo mumijo so odkrili leta 1881.

Kip iz zelo trde kamnine, kvarcita, če bodo našli še njegove preostale dele, bodo poskušali sestaviti, ga restavrirati in razstaviti v Egipčanskem muzeju. 

Deli s prijatelji