STRUP

V Beli hiši odprli pismo s strupom

Objavljeno 20. marec 2015 10.33 | Posodobljeno 20. marec 2015 10.33 | Piše: U. S.

Pošiljko so prestregli, cianidu ni bil izpostavljen nihče.

WASHINGTON  – V rezidenci ameriškega predsednika v Beli hiši so v ponedeljek odprli kuverto s sumljivo substanco, ki so jo poslali v analizo in ugotovili, da gre za strupeni cianid, je sporočila ameriška tajna služba, ki je odgovorna za varnost predsednika Baracka Obame in njegove najožje družine. »Čeprav je bil prvi biološki test negativen, je podrobnejše rezultate dala kemijska analiza, ki je razkrila, da gre za cianid. Da bi potrdili rezultat, smo vzorec poslali na dodatno preiskavo,« je dejal predstavnik tajne službe Brian Leary. Dodatnih komentarjev ni dajal, saj preiskava še poteka.

Pismo je prispelo v stavbo, ki je odmaknjena od Bele hiše in bližnjih zgradb, tam opravljajo rutinsko skeniranje pošiljk. Vsi, ki so bili v stiku s kuverto, so dobro, nihče ni ranjen, človek, ki je odprl ovojnico, ni bil izpostavljen strupu, saj je bil ta na srečo v majhni plastični vrečki.

Tajna služba je že identificirala človeka z naslova, s katerega je bila poslano pismo. Moški je stari znanec tajne službe, in sicer že od leta 1995; to tako ni prvi incident, povezan z njim, v Belo hišo je poslal že več pošiljk, nekoč celo paket, prežet z urinom in fekalijami, drugi je bil poln majhnih steklenic alkohola.

Junija 2013 so obtožili moškega iz Zahodne Virginije, ker je predsedniku in njegovi družini grozil s smrtjo, v pismu je bilo polno psovk in rasne nestrpnosti. Zvezni sodnik je ovrgel obtožbe, saj je forenzična analiza rokopisa, ki jo je opravila tajna služba, pokazala, da pisma ni napisal 20-letni Ryan Kirker iz McMechena. Dva meseca prej so s testi v pismih, poslanih Obami, senatorju Rogerju Wickeju in sodnici iz Misisipija Sadie Holland; James Everett Dutschke iz Tupela v Misisipiju je januarja lani priznal, da je pošiljal pisma, obsodili so ga na 25 let zapora.
 

Deli s prijatelji