DRAGOCENOST

V Bavarskem gozdu našel nacistični zaklad?

Objavljeno 03. avgust 2017 09.41 | Posodobljeno 03. avgust 2017 09.42 | Piše: U. S.

Lastnik zemljišča ne dovoli izkopa.

Nemški lovec na zaklade pravi, da brez zemljevida lastnik zemljišča nikoli ne bo našel skritih dragocenosti.

BERLIN – Hans Glück trdi, da je v Bavarskem gozdu Arrach blizu češke meje našel nacistični zaklad, ki naj bi bil vreden do 800 milijonov evrov. Od vrednosti bi dobil tri odstotke, od 18 to 24 milijonov, a ga od sreče ločijo dobri trije metri zemlje in prepoved izkopa: tega mu namreč lastnik zemljišča ne dovoli.

Lov se je začel 1995., ko je Glück gostoval v teve oddaji in govoril o svojem lovu na zaklad z detektorjem kovin, kmalu je z njim navezal stik moški, češ da ima zemljevid, ki bi ga utegnil zanimati. Njegov lastnik je bil esesovec, ki je končal v Sibiriji, pred smrtjo pa zemljevid dal vojaku Wehrmachta Williju Jahnkeju, ki je preživel taborišče; zemljevid je obdržal in leta 1990 z ženo v gozdu iskal zaklad, a zemljevida ni znal dešifrirati in ni našel nič. Ko je Jahnke 1995. umrl, je zemljevid zapustil lastniku zemljišča.

Točno lokacijo je zdaj 76-letni Glück odkril že leta 1995., ko ga je moški prosil, naj preišče njegovo zemljišče. Zaklad – zlato, diamante, umetnine –, ki so ga v zadnjih dneh vojne zakopali esesovci, je odkril z detektorjem kovin, a izkopali ga še niso: lastnik zemljišča bi rad zaklad zadržal zase in Glücku ne da dovoljenja za izkop. Glück seveda ne želi, da bi lastnik vse zadržal zase, in pravi, da brez njega tako ali tako ne bo odkril točnega kraja, kamor so nacisti zakopali zlato in druge dragocenosti, zaplenjene Judom. Zato od države in ministrstva za finance zahteva, da mu zagotovi 10 odstotkov od vrednosti zaklada, če ga bi izkopal kdo drug. Obenem poziva judovski svet v Nemčiji, naj pritisne na Berlin, da bi dobil zeleno luč za izkop. 

 

Deli s prijatelji