GERMANWINGS

V Alpah končali iskanje ostankov nesrečnega letala

Objavljeno 20. april 2015 23.11 | Posodobljeno 20. april 2015 23.12 | Piše: STA, Mo. S.

Posebne skupine strokovnjakov se bodo zdaj osredotočile na strupene snovi, ki so na območju ostale po strmoglavljenju.

NICA – Francoska vojaška policija je danes sporočila, da so končali iskanje ostankov letala nemške nizkocenovne družbe Germanwings, ki je 24. marca treščilo na pobočje gore, pri čemer je umrlo vseh 150 ljudi na krovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostanke letala, ki se je raztreščilo na drobne koščke, so prepeljali v hangar blizu mesta, kjer je po do zdaj znanih podatkih kopilot namerno strmoglavil airbus A320. Sodelujoči v iskalni akciji so na območju odstranili 42 ton ostankov letala. Pobirali so jih od 9. aprila, večino, 80 odstotkov, pa so zbrali v prvem tednu akcije. Ostanki, veliki od nekaj centimetrov do nekaj kvadratnih metrov, so ležali na poldrugi hektar velikem območju.

Posebne skupine strokovnjakov se bodo zdaj osredotočile na strupene snovi, ki so na območju ostale po strmoglavljenju. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bilo na krovu letala okoli štiri tone kerozina in 95 litrov nafte ter maziva.

Nemški preiskovalci medtem preiskujejo motive kopilota Andreasa Lubitza za namerno strmoglavljenje letala. Za zdaj so ugotovili, da je imel v preteklosti težave z depresijo in samomorilska nagnjenja ter je pred tragedijo preiskoval načine zaklepanja vrat v pilotsko kabino. Na usodnem letu iz Barcelone v Düsseldorf je iz kabine zaklenil pilota, ko je domnevno šel na stranišče, ter se z letalom zaletel v gorato pobočje.

Deli s prijatelji