PANIKA

V Afganistanu ranjen slovenski vojak

Objavljeno 22. januar 2014 17.08 | Posodobljeno 22. januar 2014 20.08 | Piše: STA, P. J., Ma. F., A. K.

Pripadnik specialnih enot naj bi imel prestreljeno nogo.

Vojaki v Afganistanu

HERAT – V Afganistanu je bil pri opravljanju nalog ranjen slovenski vojak. Informacijo je za slovenskenovice.si potrdil tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Simon Korez. Po neuradnih podatkih ima vojak, pripadnik specialnih enot, prestreljeno nogo in ni v smrtni nevarnosti.

Slovenski vojaki so urili afganistanske, s katerimi so bili nekje na terenu, ko je bil slovenski vojak ustreljen v nogo, je za zdaj edina uradna informacija o streljanju, v katero so bili vpleteni slovenski vojaki.

Več informacij je ob vrnitvi v Slovenijo podal obrambni minister Roman Jakič, ki je skupaj s premierko Alenko Bratušek in načelnikom generalštaba Dobranom Božičem obiskal slovenske mornarje na ladji Triglav, ki sodelujejo v humanitarni operaciji italijanske mornarice Mare nostrum.

Počuti se dobro

»Oprema in izurjenost je takšna, da so naši vojaki varni, kot so pač lahko na vojaškem terenu varni,« je povedala premierka Bratuškova. »Vojaka so oskrbeli in je zunaj smrtne nevarnosti – počuti se dobro. Upam, da bo hitro okreval,« je povedal minister Jakič. Vojak je medtem že zapustil bolnišnico, ni pa znano, ali se bo na zdravljenje vrnil v Slovenijo, poroča 24ur

Podatkov o vojaku še nimajo

»Pripadniki SV so opravljali redno nalogo mentoriranja afganistanskih sil. Pri tem je prišlo do kontakta z nasprotnikom in en slovenski vojak je bil ranjen,« je pojasnil Božič. Natančnega poročila o dogodku ni, zato podrobnejših informacij o samem dogodku in napadalcih nima. Prav tako ni mogel povedati podatkov o ranjenem vojaku, koliko je star in od kod prihaja.

V Afganistanu je trenutno 20. kontingent, ki šteje 33 pripadnikov iz različnih enot SV in dva civilna strokovnjaka. Naloge v Afganistanu so prevzeli konec septembra. Največ jih je nastanjenih v bazi Arena v Heratu.

Umik do konca junija

Slovenski vojaki so bili sicer novembra udeleženi v strelskem spopadu s talibanskimi uporniki. Šest slovenskih vojakov je tedaj na patrulji spremljalo afganistansko enoto, ki jo urijo. V tem strelskem obračunu ni bil poškodovan nobeden od slovenskih vojakov.

Slovenska vojska se bo iz Afganistana po napovedih umaknila do konca junija 2014, v deželi pod Hindukušem pa sodeluje že od leta 2003.

Slovenija v Afganistanu doslej k sreči še ni imela smrtne žrtve med svojimi pripadniki, so pa ti že bili vpleteni v nekaj incidentov. Konec maja 2011 je bila v napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu lažje ranjena civilna funkcionalna strokovnjakinja Melita Šinkovec, julija 2005 pa je slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki zapeljalo na mine. Eden je imel nato manjše težave s sluhom.
 

Deli s prijatelji