IZJEMEN TALENT

V 5 dneh narisal vsako stavbo na Manhattnu

Objavljeno 21. oktober 2017 22.47 | Posodobljeno 21. oktober 2017 22.47 | Piše: A. P.

Britanski umetnik si je mesto ogledal iz helikopterja.

Steven med risanjem New Yorka. Foto: Shutterstock

NEW YORK – Svetovno znani britanski umetnik Stephen Wiltshire se mudi v New Yorku, kjer je po zgolj 45 minutah vožnje s helikopterjem v petih dneh osupljivo natančno skiciral Manhattan. Sliko je začel ustvarjati 11. oktobra, zaključil pa jo je v nedeljo zvečer. V ponedeljek ponoči so jo slovesno razstavili v Empire State Buildingu. »Stephen Wiltshire ima resnično gromozanski talent,« je bil ob razkritju panoramske slike navdušen direktor sklada Empire State Anthony E. Malkin. "Za nas je velika čast, da je rezident naše stavbe. Sočasno je bilo zanj bogata izkušnja to, da je ustvarjal in dovolil gostom, da so ga pri tem opazovali.

45 minut je zadostovalo, da si je zapomnil vsako stavbo.

Skica je velika kot zid v galeriji, ustaril pa jo je le z nalivnikom in svinčnikom. Stvaritev, ki je narejena osupljivo podrobno, je videti kot tridimenzionalna panorama mesta in močno spominja na fotografijo. Stephen, ki je umetniškemu svetu zaradi izjemnega spomina znan že od osmega leta starosti, je reden gost svetovnih prestolnic, ki mu plačajo za slike svojih panoram.

Tako je doslej ustvaril Tokio, Madrid, Dubaj, Jeruzalem, Sydney, Šanghaj, Istanbul, Ciuidad de Mexico, Rim in seveda London. Pravi, da je New York med njegovimi najljubšimi. »Dolga leta potujem po planetu in obiskujem ter skiciram mesta. A vedno se vrnem na Manhattan, ki je zame kraj navdiha,« je povedal Stephen. »Empire State Building je od nekdaj moja najljubša stavba na svetu.« 

Deli s prijatelji