KOPIRANJE

Ustvarjalci candy crush sage obtoženi kopiranja

Objavljeno 31. januar 2014 22.13 | Posodobljeno 31. januar 2014 22.13 | Piše: K. C.

Podjetje King.com kopiralo igro, ki jo je razvilo podjetje Stolen Goose.

Medtem ko so se ljubitelji iger še pred kratkim navduševali nad angry birds, se je zdaj popularnost preselila k igri candy crush saga. Vendar se saga ne dogaja le v igri, temveč se je vanjo zapletlo podjetje King.com, ki je ustvarilo vedno bolj priljubljeno igro candy crush.

Indijski razvijalec iger stolen goose namreč obtožuje podjetje King.com, da je kopiralo njihovo igro in si izposodilo njihovo blagovno znamko. V podjetju Stolen Goose so razvili igro scamperghost, pri kateri se mora igralec izogibati duhovom ali jih pojesti in zbirati kovance.

Matthew Cox je svoja sumničenja objavil na blogu, v katerem ne le obtožuje podjetje King, da je naredilo igro po njihovem scamperghostu, temveč da je uporabilo podobo in ime podjetja Namco, ki je zaslovelo s kultnim pac-manom, brez njihovega dovoljenja. Matthew Cox je razkril še, da je King prvotno nameraval objaviti scamperghost, vendar je dalo podjetje Stolen Goose boljšo ponudbo. A razvijalci iger pri Kingu se s tem očitno niso sprijaznili, zato so naredili podobno igro pac-avoid in jo nameravali objaviti, še preden bi Stolen Goose javnosti predstavil scamperghosta, s čimer bi dobili prednost na trgu. Prevara jim ni uspela, ker je prijatelj Matthewa Coxa razkril namero konkurenčnega podjetja. Najprej so se v podjetju King pretvarjali in trdili, da jih je scamperghost samo navdihnil, vendar se je Cox povezal z razvijalcem, ki je delal pac-avoid, in ugotovil, da je dobil navodila, naj naredi igro, ki bi bila kar najbolj podobna scamperghostu. »Prosil nas je, da kopiramo igro zelo hitro, da bomo celo prehiteli objavo izvirne,« je izdal razvijalec pac-avoida o stiku iz podjetja King.

Medtem pa King.com poskuša zavarovati ime Candy Crush Saga tako, da bi zaščitilo vsako besedo posebej, da drugi ne bi uporabili besed candy ali saga. S tem bi tudi onemogočili nadaljnji razvoj znane igre banner saga podjetja Stoic, katere ime je po mnenju Kinga varljivo podobno imenu njihove uspešnice.

Deli s prijatelji