ČEZ PLANKE

Ustavno sodišče: Starši nimajo pravice sami odločati o cepljenju

Objavljeno 26. marec 2014 16.58 | Posodobljeno 26. marec 2014 16.58 | Piše: STA, K. K.

Sodišče je pritrdilo mnenju hrvaške vlade, da je cepljenje najboljša zaščita otrok pred potencialno nevarnimi boleznimi.

Nasprotovanje obveznemu cepljenju se povečuje 
tudi v Sloveniji.

ZAGREB – Hrvaško ustavno sodišče je presodilo, da starši nimajo pravice do samostojnega odločanja o tem, ali bodo dali cepiti svoje otroke. Sodišče je, ko je obravnavalo zahtevo družine Gašprotić o oceni ustavnosti obveznega cepljenja otrok, pritrdilo mnenju hrvaške vlade, da je cepljenje najboljša zaščita otrok pred potencialno nevarnimi boleznimi.

10 nalezljivih bolezni

Na Hrvaškem je cepljenje obvezno za 10 nalezljivih bolezni, med katerimi so na primer tuberkuloza, davica, tetanus in hepatitis B. Ustavno sodišče je v presoji poudarilo, da gre za medicinsko vprašanje in ne za vprašanje svobode vesti in prepričanja. Soglašalo je s stališčem ministrstva za zdravje, da je »pravica otrok do zdravja večja kot pravica staršev do (napačne) izbire«. Med pravico otrok do zdravja pa sodi tudi prepoved vpisa necepljenih otrok v vrtce in šole, so pojasnili ustavni sodniki.

Starši ugotavljajo škodljive posledice

Medtem starši na Hrvaškem vse pogosteje opozarjajo na morebitne škodljive posledice nekaterih cepiv za zdravje otrok. Leta 2011 so zabeležili le štiri primere, ko so starši zavrnili cepljenje otrok, leta 2012 je bilo 29 primerov, lani pa že 205. Starši, ki cepljenju nasprotujejo, poudarjajo, da cepljenje otrokom prej škoduje, kot koristi. Trdijo, da se država izogiba odgovornosti, ker nalaga obvezno cepljenje, ne zagotavlja pa, da otroci ne bodo zboleli zaradi bolezni, proti katerim so se morali cepiti. Kot še trdijo, je ogrožena pravica staršev, da otroke vzgajajo v skladu z lastnimi prepričanji. Izpostavljajo diskriminacijo necepljenih otrok, ki jih ni mogoče vpisati v vrtce ali šole.

Kazni že delijo

Hrvaški zakon predvideva 2000 kun (263 evrov) kazni za starše, ki se izogibajo cepljenju otrok. Konec lanskega leta so bili tako mladi starši iz Zadra kaznovani na sodišču za prekrške, ker niso želeli cepiti svojega otroka. Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so prepričani, da je dejavna imunizacija najučinkovitejši in najvarnejši ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni, ki so najpogostejše prav med otroki. Morebitne hujše posledice cepljenja so redkejše kot zapleti zaradi posledic bolezni, še poudarjajo na ministrstvu.

Obenem so napovedali, da bodo zelo kmalu sprožili javno razpravo o obveznem cepljenju otrok, v okviru katere naj bi govorili tudi o možnosti, da bi nekatera obvezna cepljenja morda ukinili, ker ni več velike nevarnosti epidemij nekaterih bolezni.

Deli s prijatelji