DOBROTA

Uspelo je: Nori (5) pomagali tudi reveži, še danes bo v ZDA

Objavljeno 07. februar 2013 11.38 | Posodobljeno 07. februar 2013 11.38 | Piše: A. K.

Državljani so se odpovedali marsičemu, da so lahko pomagali bolni deklici.

Nora bo v ZDA ostala najmanj šest mesecev.

ZAGREB – Starši petletne deklice Nore Šitum, ki se že dve leti bori z akutno limfoblastno levkemijo in ji hrvaški zdravniki ne morejo več pomagati, so v sredo preživljali pravo dramo. Iz bolnišnice v ZDA, kjer lahko Noro ozdravijo z eksperimentalno tehniko, so jim najprej sporočili, da bodo stroški zdravljenja in bivanja v bolnišnici 420.000 evrov, nekaj dni pozneje pa so jim izstavili račun za neverjetnih 610.000 evrov.

Zbrali kar 703 tisočake

Hrvaški državljani, politiki in druge znane osebnosti so strnili vrste in za deklico zbrali kar 703.000 evrov, zagrebški župan Milan Bandić pa je pred tem dejal, da bo občina prispevala manjkajoči znesek, če bo treba. A ni bilo. Dobri ljudje so se odpovedali marsičemu, da so lahko pomagali Nori, ki nujno potrebuje zdravljenje, saj so ji zaradi zahrbtne bolezni šteti dnevi.

Na pot en dan prej

»Videla sem tudi nakazilo v višini enega evra. Nekdo se je odrekel kavi, da je lahko pomagal Nori,« je na tiskovni konferenci povedala Norina mati Đana, ki je pojasnila, da so morali del denarja nakazati takoj, preostale stroške pa bodo plačali ob prihodu. Deklica se še ne zaveda, kaj se dogaja, se pa izjemno veseli potovanja z letalom. »Nora ima vročino, toda zdravniki pravijo, da je zadosti močna, da lahko potuje,« je pojasnila.

Čeprav so potovanje načrtovali v petek, se je družina na pot odpravila danes ob 9.50. Noro spremljata tudi dva zdravnika, ki bosta z njo v ZDA ostala nekaj dni. Noro in njene starše bo na letališču v Filadelfiji pričakala legendarna pevka Tajči, ki že dolga leta živi v ZDA in je bila tudi sama vključena v akcijo.

Deli s prijatelji