V ŽIVALSKEM VRTU

Uspavali 7 zdravih levčkov

Objavljeno 08. marec 2017 12.45 | Posodobljeno 08. marec 2017 12.45 | Piše: U. S.

Jaguar si je odgriznil šapo, opica se je zataknila za radiator, želvo je ubila elektrika.

LONDON – Sedem povsem zdravih levjih mladičkov, starih komaj pet dni, so uspavali v angleškem živalskem vrtu South Lakes Safari Zoo, kjer živi 1500 živali, v zadnjih štirih pa jih je poginilo skoraj 500 – tudi zaradi podhladitve in podhranjenosti. Levčke so evtanazirali lani poleti, ker zanje niso imeli primernega prostora, piše v poročilu. Zakaj jim niso poiskali drugega doma, ni znano, znano pa je, da inšpektorji zahtevajo zaprtje zoološkega vrta, saj so ugotovili težave s prenaseljenostjo, slabo higieno in prehranjenostjo pa tudi pomanjkanje veterinarske oskrbe.

Opisi poginulih živali so grozljivi: snežna leoparda Miska in Natasja sta poginila v svoji kletki, kjer so ju našli delno požrta, veterinar je sprva menil, da sta bila zastrupljena, a krvni test tega ni potrdil, obdukcije pa niso opravili. Indiana, tri leta star nosorog, je poginil, ker ga je ob ograjo stisnil drugi nosorog in ga do smrti pomendral; opico so že delno razpadlo našli zataknjeno za radiatorjem, želva, ki ji je bilo ime Goliath, se je zataknila v električno ograjo, usmrtila jo je elektrika. Pred dvema mesecema so usmrtili jaguarja, ki je slišal na ime Saka, ker si je odgriznil šapo. Leta 2013 so v kletki našli poginulo samico sumatranskega tigra, potem ko je eden od obiskovalcev oskrbnikom povedal, da se davi. Obdukcija je razkrila, da je hotela pogoltniti prevelik kos mesa, delček tega ji je zletel v sapnik in se je zadušila.

V živalskem vrtu, ki ga na leto obišče okoli 250.000 ljudi, je 2013. umrla 24-letna oskrbnica Sarah McClay: čistila je tigrovo kletko, žival pa jo je do smrti zmrcvarila. Smrti in poškodbe živali veljajo za najhujše v zadnjih desetletjih v katerem od otoških zooloških vrtov, vse več je pozivov, naj zaprejo svoja vrata: ali bodo živalskemu vrtu podaljšali licenco za obratovanje, bo prihodnji teden odločal mestni svet, inšpektorji pa priporočajo pregon lastnika živalskega vrta. Lani so živalskemu vrtu naložili skoraj 450.000 evrov globe zaradi zdravstvenih in varnostnih pomanjkljivosti. Za veliko poginulih živali naj bi bili krivi tudi slabo upravljanje, mršavost in podhladitev ter seveda poškodbe in spopadi živali v kletkah, v katerih jih je preveč. Tudi oskrbniki so v nevarnosti, kletke čistijo, ko so živali še v njih. 

Deli s prijatelji