ZNANI IZIDI

Uradno: Avstrija dobila novega predsednika

Objavljeno 23. maj 2016 18.54 | Posodobljeno 23. maj 2016 19.18 | Piše: STA, T. Pa.

Alexander Van der Bellen je novi avstrijski predsednik.

DUNAJ – Bivši predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je novi avstrijski predsednik. V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je prejel 50,3 odstotka podpore, je danes sporočil avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Njegov tekmec, kandidat svobodnjakov Norbert Hofer, je prejel 49,7 odstotka glasov.

Van der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Kot je še razkril Sobotka, je razlika med obema tekmeca po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Bivši predsednik avstrijskih Zelenih, ki je postal osmi neposredni izvoljeni predsednik države, je v drugem krogu volitev dobil podporo v vseh prestolnicah devetih avstrijskih zveznih dežel. Po prvem krogu volitev, v katerem je za Hoferjem zaostal za 14 odstotnih točk, so Van der Bellna v predvolilni tekmi podprli številni politiki iz vrst avstrijskih socialdemokratov, ljudske stranke in Neosa.

Dvainsedemdesetletni Van der Bellen, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, bo postal prvi predsednik države iz vrst avstrijskih Zelenih.

Hofer je še pred objavo končnih izidov drugega kroga priznal poraz. »Zahvaljujem se vam za vašo velikodušno podporo. Seveda sem žalosten,« je na svoji facebook strani zapisal Hofer. Dodal je, da prispevek v predvolilnem boju ni bil »izgubljen, pač pa je šlo za investicijo v prihodnost«.

»Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo. Ostal vam bom zvest in prispeval bom k pozitivni prihodnosti Avstrije,« je še zapisal Hofer.

Volilna udeležba je bila v drugem krogu volitev 72,7-odstotna.

Deli s prijatelji