PREKINJENA POVEZAVA

Ups, v javnost ušli domnevno burni pogovori Trumpa s predsedniki

Objavljeno 02. februar 2017 10.48 | Posodobljeno 02. februar 2017 10.55 | Piše: A. L.

Bela hiša se ni odzvala na objavo, mehiške oblasti pa pravijo, da navedbe niso točne.

Simbolična fotografija.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju AP, ki je pridobil del prepisa pogovora, mehiškemu kolegu Enricu Penu Nietu zagrozil, da bo v Mehiko poslal ameriško vojsko, ki bo ustavila njihove »pokvarjene može« (bad hombres), če mehiška vojska ne bo naredila več, da bi jih zaustavila. S posnetka ni jasno, na koga misli z izrazom »pokvarjeni možje«. Iz zapisa tudi ni mogoče razbrati niti tona, v katerem je bilo to rečeno, prepis pa je tudi brez odgovora mehiškega predsednika. Bela hiša se ni odzvala na objavo, mehiške oblasti pa pravijo, da navedbe niso točne.

Pogovor naj bi se zgodil v petek, Trump pa naj bi celo dejal, da se mu zdi, da se mehiška vojska boji tako imenovanih slabih mož. Pri tem je mehiškemu kolegu, s katerim sta vsak na svoji strani zaradi napovedane gradnje zidu, ki da ga bo plačala Mehika (nazadnje je bilo rečeno, da prek dajatev, ki jih bodo uvedli za uvoz v Ameriko), očital, da premalo naredijo, in ponudil ameriške vojake, ki se po Trumpovih besedah ne bojijo »pokvarjenih mož«.

Podobno je o pogovoru med predsednikoma poročala tudi mehiška novinarka, ki pravi, da naj bi se Trump sporekel s sogovornikom in ga ponižal. Mehiško ministrstvo za zunanje zadeve je demantiralo poročanje, tudi zapise AP, in poudarilo, da zapisi ne ustrezajo resnici: »Ton je bil konstruktiven in oba predsednika sta se dogovorila, da si bosta še naprej prizadevala za doseganje dogovora, ki bo pozitiven za Mehiko in ZDA.«

Odložil slušalko

Slabo pa naj bi se končal pogovor po prevzemu oblasti Trumpa z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom, državo, ki je ena najtesnejših ameriških zaveznic. V času Baracka Obame je bil dosežen dogovor, da bo Amerika prevzela okoli 1250 beguncev oziroma migrantov iz avstralskih sprejemnih centrov. Turnbull je Trumpa, tako Washington Post, povprašal, ali bo spoštoval doseženi dogovor. Trump naj bi se odzval, da je to najhujši sporazum vseh časov: »Politično me bodo ubili zaradi tega, vi mi želite podtakniti nove bostonske bombaše.« Avstralski premier naj bi poskušal umiriti zadevo in mu pojasnil, da mu ni treba sprejeti vseh, ter ga prosil, da jih vsaj skozi normalne postopke preverijo. Na to naj bi Trump s povišanim tonom dejal, da jih bodo, in še kako. Turnbull naj bi nato hotel zamenjati temo, a se Trumpu ni več pogovarjalo. Dejal naj bi mu, da se je tisti dan pogovarjal že s štirimi svetovnimi voditelji, tudi z Vladimirjem Putinom, in da je bil pogovor z njim, torej avstralskim premierjem, daleč najhujši, ter prekinil povezavo.

Kasneje je celo potvital: »Lahko verjamete, da se je Obamova administracija strinjala prevzeti tisoče nelegalnih migrantov iz Avstralije? Zakaj? Grem prebrat ta neumni sporazum.« 

 

Z voditelji kot z volivci

Tako AP kot Washington Post pišeta, da Trump pri pogovorih s svetovnimi voditelji uporablja enako retoriko in komunikacijo, kot jo je že v času kampanje. In kot jo uporablja na twitterju.

Ni pa vse slabo. Pogovori s Putinom, z japonskim premierjem Šinzom Abejem, nemško kanclerko Angelo Merkel in s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom naj bi bili zelo prijetni in plodni, poroča Jutarnji list.

Deli s prijatelji