MOČAN UDAREC IS

Uničili do 800 milijonov dolarjev

Objavljeno 27. april 2016 12.05 | Posodobljeno 27. april 2016 12.05 | Piše: STA, A. L.

Po ocenah so samo v napadu na hišo v iraškem Mosulu uničili 150 milijonov dolarjev gotovine.

Slovenija z obveznicami po ameriške dolarje.

BAGDAD – V zračnih napadih koalicije pod vodstvom ZDA so uničili do 800 milijonov dolarjev gotovine v lasti skrajne Islamske države (IS), je povedal ameriški generalmajor Peter Gersten. Ob tem je dodal, da so tako zadali močan udarec financam skrajne džihadistične skupine.

V izjavi za novinarje je Gersten, ki deluje v Bagdadu in je namestnik poveljnika za operacije in obveščevalne dejavnosti koalicije pod vodstvom ZDA zoper IS, dejal, da so izvedli nekaj manj kot 20 zračnih napadov na skladišča gotovine IS.

Čeprav je težko določiti, koliko denarja jim je uspelo uničiti, je Gersten ocenil, da gre za od 500 do 800 milijonov dolarjev. Po ocenah so samo v napadu na hišo v iraškem Mosulu ostali brez 150 milijonov dolarjev gotovine, je dodal po poročanju britanskega BBC.

Koliko bogastva je IS pridobil, ni popolnoma znano, a je skupina lani odobrila proračun v višini dveh milijard dolarjev in napovedala 250 milijonov dolarjev presežka. Od takrat je izgubila veliko ozemlja, v zračnih napadih sovražnikov pa so uničili številne naftne obrate in polja v njihovi lasti.

Deli s prijatelji