STRMOGLAVLJENJE

Umrli so zaradi neizkušenosti

Objavljeno 01. avgust 2014 18.22 | Posodobljeno 01. avgust 2014 18.10 | Piše: T. L.

Neizkušenost posadke naj bi bila kriva za strmoglavljenje in smrt nad afriško puščavo.

ALŽIR – Prvi izsledki preiskave strmoglavljenja letala MD-83 družbe Air Algerie, ki se je 24. julija zrušilo v malijski puščavi, so znani: izkazalo se je, da je letalo s 118 potniki in člani posadke v pičlih treh minutah padlo z višine 10.000 metrov zaradi neizkušenosti pilota. 

Raziskovalci menijo, da je letalo, ki je letelo med Burkina Fasom in Alžirijo, ujelo slabo vreme in da je k nesreči pripomogla neizkušenost članov posadke, ki je na zahtevni relaciji nad Saharo letela šele mesec dni. »Zdi se, da se je pilot na neurje odzval prepozno. S poti bi moral skreniti vsaj 10 do 15 kilometrov prej. Če se takemu neurju približate preveč, ostanete ujeti v močnih zračnih tokovih, ki vas premetavajo navzgor in navzdol,« je dejal eden od francoskih strokovnjakov Gérard Paul Alain Feldzer

Po pregledu radarskih podatkov so preiskovalci skoraj v popolnosti izključili možnost, da je letalo strmoglavilo zaradi terorističnega napada, še vedno pa niso povsem gotovi, da na letalu ni prišlo do mehanske okvare, ki bi lahko povzročila katastrofo.

Deli s prijatelji