NI BIL SINDROM, AMPAK RAK

Umrla je: zdravniki spregledali raka 19-letnice

Objavljeno 07. junij 2013 18.41 | Posodobljeno 07. junij 2013 18.40 | Piše: T. L.

Layla je zaradi bolečin in drugih težav v trebušnem predelu obiskala pet različnih zdravnikov, le eden je odkril, da ima raka črevesja. Čez nekaj tednov je bila mrtva.

Prvi testi so bili uspešni (fotografija je simbolična)

LANARKSHIRE – Deset tednov po postavitvi diagnoze je zaradi raka črevesja konec aprila umrla komaj 19-letna Layla Watt iz Lanarkshira na Škotskem. Najstnica je zaradi bolečin v trebušnem predelu, napihnjenosti trebuha, utrujenosti, velike žeje in pomanjkanja teka že januarja obiskala zdravnika, ki pa ji je, prepričan, da jo muči sindrom razdražljivega črevesa (ali sindrom iritabilnega kolona), predpisal le protibolečinske tablete in antacide (ki se uporabljajo pri povečanem izločanju želodčne kisline in čiru).

Težave pa niso prenehale in Laylo je v januarju in februarju pregledalo kar pet različnih zdravnikov splošne prakse v medicinskem centru Wishaw Health Centre. Prav vsi – z izjemo zadnjega – so domnevali, da ima težave s sindromom razdražljivega črevesa, ker ga imata tudi njena mati Margaret (56) in sestra Emma (33). In prav vsi so se motili. Februarja so namreč Layli diagnosticirali raka na črevesju, ki se je razširil še na ledvice. Za dekle je bilo že prepozno: kljub kemoterapiji je umrla čez dva meseca, konec meseca aprila.

Umrla po pičlih desetih tednih

Skoraj neverjetno pa je, da so kljub vse hujšim in ponavljajočim se zdravstvenim težavam zdravniki Laylo dva meseca pošiljali le na rutinske krvne teste, ki jih niso niti označili kot nujne. Februarja pa je Laylini mami prekipelo in je šla skupaj s hčerko k zdravniku. In šok: zdravnik je odkril velik tumor, ki je ovijal njeno črevesje, razširil pa se je že na druge organe. Nemudoma so jo odpeljali v bolnišnico Glasgow's Beatson Hospital, jo zdravili s kemoterapijo, vendar je 30. aprila umrla. Od diagnoze raka je minilo pičlih deset tednov ...

»Layla je bila edinstvena, klepetava in lepa osebnost. Kot vse najstnice je imela rada glasbo in druženje s prijatelji. Bila je polna življenja in stvari so se zanjo šele začele odvijati, vendar se je januarja letos začela pritoževati nad bolečinami,« je za Daily Mail povedala njena skrušena mati. Zaradi bolečin se Layla vse pogosteje ni mogla družiti s svojimi prijatelji in je namesto tega hodila po pomoč od zdravnika do zdravnika. Neuspešno. In po postavitvi diagnoze tudi prepozno.

Do konca verjela, da se bo izvlekla

Kot pravi mati, je bila v bolnišnici iz dneva v dan šibkejša, kljub temu pa je bila najstnica trdno prepričana, da si bo opomogla. To gotovost je delila tudi s prijatelji na facebooku. Ker je postajala vse bolj šibka, je bila v bolniški sobi sama, ob koncu pa je mama ostala ob njej 24 ur dnevno in je tudi spala na stolu ob hčerini postelji. Zadnje tri dni pred smrtjo Layla ni več govorila, je pa lahko poslušala ...

Zdravniki v bolnišnici so po Laylini smrti dejali, da takega primera, kot je bil njen in pri tako mladem človeku, niso še nikoli videli. Zelo skrb vzbujajoč je podatek, da je raka na črevesju vedno več med vedno mlajšimi: če je nekoč veljal za obolenje, ki prizadene predvsem starejše moške, se danes vse pogosteje pojavlja med mlajšimi in tudi tako mladimi, kot je bila Layla.

Deli s prijatelji