USTAVILO SE JI JE SRCE

Umrla je pri 117 letih, 84 let za svojim možem

Objavljeno 07. april 2015 23.05 | Posodobljeno 07. april 2015 23.05 | Piše: E. B.

Najstarejša zemljanka, Japonka Misao Okava, je pred desetimi dnevi začela pešati.

Misao Okava je umrla kmalu po 117. rojstnem dnevu. Foto: Reuters

Misao Okava je umrla v neverjetnem 118. letu starosti, zdaj je krono najstarejše zemljanke prevzela Američanka Gertrude Weaver iz Arkansasa.

Japonka je, spomnimo, pred le nekaj tedni praznovala 117. rojstni dan, ko se ji je poklonil tudi župan Osake Takehiro Ogura, pred desetimi dnevi pa je izgubila apetit in začela vidno pešati, so povedali užaloščeni svojci. Nazadnje je prenehala dihati in ustavilo se ji je srce, so pojasnili še negovalci v domu za upokojence, ki so bili v zadnjih dneh vselej ob strani priljubljene in dobrovoljne superstoletnice; ta jih je vrsto let navduševala z neverjetno energijo in veseljem do življenja, ne nazadnje je bila dokaz, da lahko človek z jekleno voljo premaga vsakršne preizkušnje. »Umrla je v miru, kakor da bi zaspala. Zelo jo pogrešamo, nikoli je ne bomo pozabili,« se je Okavovi, ki si je prav vsak dan privoščila skodelico kave, poklonil direktor doma v Osaki Tomohiro Okada.

Skrivnosti dolgega življenja ni poznala

Misao, ki se je rodila 5. marca 1898, je prestol najstarejše zemljanke zasedla leta 2013 in se vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Skrivnosti dolgega življenja ni poznala, kot je ob zadnjem rojstnem dnevu znova potrdila: zakaj telo in duh kljubujeta vsem izzivom življenja, se ji še sanja ne, je takrat odgovorila. Hči izdelovalca kimonov se je leta 1919 poročila z Jukijem, v zakonu so se jima rodili sinova in hči; mož je zaradi bolezni umrl že 1931., Misao pa je doživela še rojstvo štirih vnukov in šestih pravnukov.

Kot rečeno, je njen položaj zdaj prevzela Američanka Weaverjeva: stara je 116 let, naslednji rojstni dan pa bo praznovala 4. julija. Najstarejša Japonka je zdaj 115-letnica iz Tokia, ki se je rodila 15. marca 1900, svojci pa njenega imena ne želijo razkriti javnosti, saj ne želijo obleganja medijev, kot so pojasnili. Japonska se sicer hvali z največ stoletniki: v statistiki je trenutno zabeleženih kar 58.000, od tega jih je 87 odstotkov žensk.

Deli s prijatelji