SMRT

Umrla je Maya Angelou

Objavljeno 28. maj 2014 18.03 | Posodobljeno 28. maj 2014 18.03 | Piše: B. P.

Nekdanja prostitutka, pozneje pa pisateljica, pesnica in borka za človekove pravice je prejela več kot 50 častnih doktoratov.

Velik občudovalec Maye Angelou je bil tudi Barack Obama.

Maya Angelou je bila v ZDA znana in izjemno cenjena pesnica, pisateljica in borka za človekove pravice. Leta 1993 je eno svojih pesmi brala tudi na inavguraciji Billa Clintona.

Prejela je več kot 50 častnih doktoratov in številne druge nagrade, med njimi leta 2011 iz rok Baracka Obame medaljo za svobodo, ena od njenih pesemskih zbirk pa si je prislužila nominacijo za Pulitzerjevo nagrado.

Napisala je sedem avtobiografskih knjig, v mladosti pa je zamenjala veliko poklicev – denar je služila kot kuharica, prostitutka, eksotična plesalka, novinarka, igralka in producentka. Mednarodno prepoznavnost je dosegla leta 1969 s knjigo Vem, zakaj poje ujeti ptič, v kateri je popisala svojo otroštvo in mladost.

Kot borka za pravice temnopoltih je sodelovala z Martinom Luthrom Kingom in Malcolmom X, občudovala pa jo je tudi ameriška Oprah Winfrey. »Ljudje si vas ne bodo zapomnili po tem, kar boste rekli, ne bodo si vas zapomnili po tem, kar ste naredili, zapomnili pa si vas bodo po tem, kako so se ob vas počutili,« je eden njenih najbolj znanih stavkov.

Zadnje mesece so jo pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je morala odpovedati tudi nekaj nastopov in predavanj. Danes zgodaj zjutraj po lokalnem času jo je negovalka našla mrtvo. Stara je bila 86 let.

Deli s prijatelji