PAKISTAN

Umrla je Arfa Karim, najmlajša oseba s certifikatom Microsofta

Objavljeno 15. januar 2012 17.36 | Posodobljeno 15. januar 2012 17.36 | Piše: Mi. S., Ma. F.

Komajda 16 let stara Pakistanka je preživela srčni zastoj, po 20. dnevih pa je izgubila bitko za življenje.

Bill Gates in Arfa Karim

ISLAMABAD – Arfa Karim, 16-letna deklica iz Pakistana, je izgubila bitko za življenje, potem ko je pred 20 dnevi doživela srčni zastoj.

Certifikat dobila pri svojih devetih letih

Pakistanski mediji so že zapisali, da je to ogromna izguba za njihovo državo, Arfa je namreč že z devetimi leti dobila Microsoftov certifikat, leto kasneje pa jo je Bill Gates osebno poklical k sebi na sedež podjetja. Isto leto je bila še nagrajena od pakistanske vlade z zlato medaljo na področju znanosti, dobila pa je tudi številna druga priznanja s področja informacijskih tehnologij.

Pomoč ponudil tudi Bill Gates

Ko je doživela infarkt, ji je želel pomagati tudi Gates sam in je ponudil zdravniško pomoč v ZDA, kjer bi najboljši zdravniki dobro poskrbeli zanjo. Vendar bi bilo takšno dolgo potovanje zanjo prenaporno, so sklenili pakistanski zdravniki. Kljub pomoči ameriških kolegov pa deklici niso mogli rešiti življenja.

Pri petih letih je spoznala računalnik

Z računalnikom se je spoznala pri petih letih in se je zanj takoj navdušila. Kmalu si je zaželela tudi bolj profesionalno izvedbo, ki so ji jo doma tudi omogočili. Dekličin oče Amdžad Karim Randava se še dobro spominja dneva, ko je njegova bistra hči uspešno opravila test podjetja Microsoft. Takrat je bila stara komaj devet let, zato so vsi najprej pomislili, da je prišlo do napake – vsaj, kar zadeva dekličino starost.

Arfa si je želela izdelovati programsko opremo, s svojim znanjem in izkušnjami pa pomagati tudi revnim in tistim, ki v življenju nimajo velike sreče. Žal je veliko prekmalu ostala brez nje tudi sama ...

Deli s prijatelji