SLOVO

Umrl nekdanji italijanski predsednik Scalfaro

Objavljeno 29. januar 2012 14.55 | Posodobljeno 29. januar 2012 14.55 | Piše: T. L., STA

Oscar Luigi Scalfaro je veljal za moralno avtoriteto Italije.

Oscar Luigi Scalfaro je veljal za borca proti mafiji.

RIM – V Rimu je v noči na nedeljo v starosti 93 let umrl nekdanji italijanski predsednik Oscar Luigi Scalfaro, so danes sporočili iz italijanskega parlamenta. Scalfaro, ki je bil predsednik med letoma 1992 in 1999, je veljal za moralno avtoriteto Italije. V času njegovega mandata je izbruhnila korupcijska afera Čiste roke, ki je močno pretresla Italijo. Bil je eden redkih italijanskih politikov, ki je v svoji politični karieri opravljal vse tri vodilne politične funkcije – predsednika države ter predsednika obeh domov italijanskega parlamenta.

Scalfaro je bil v 80. letih v času dveh mandatov socialista Bettina Craxija tudi notranji minister Italije. Med letoma 1992 in 1999 je bil na čelu države, predsedniški položaj pa je prevzel od Francesca Cossige. Ob izteku predsedniškega mandata je postal dosmrtni senator.

Borec proti mafiji

»Gospod Scalfaro nam bo ostal v spominu kot načelen in pokončen državnik, zavezan vladavini prava in spoštovanju ustavnega reda, kot borec za demokracijo in proti fašizmu,« je v sožalnem pismu italijanskemu kolegu Napolitanu zapisal slovenski predsednik Türk.

V času svojega predsedniškega mandata si je kot eno glavnih nalog zadal boj proti mafiji. Ob boju proti mafiji pa se je Scalfaro spopadal tudi s težko vladno krizo v Italiji.

Iz obdobja njegove vladavine je morda najodmevnejša politično-finančna afera s podkupninami, znana tudi kot Čiste roke (Mani Pulite), ki je vodila do razpada Craxijeve socialistične stranke.

Scalfaro je kot predsednik znal obdržati nevtralno držo, stran od vplivov svoje stranke, ki so jo pretresali notranji spori, zato si je v Italiji pridobil sloves nepodkupljivega politika. 

 

 

Deli s prijatelji