SLOVO

Umrl nekdanji ameriški kongresnik slovenskega rodu

Objavljeno 04. maj 2014 11.27 | Posodobljeno 04. maj 2014 11.27 | Piše: STA, K. K.

Obama je sporočil, da sta skupaj s prvo damo Michelle z žalostjo sprejela novico o slovesu kongresnika Oberstarja.

Leta 2005 mu je takratni predsednik DZ France Cukjati skupaj s takratnim premierjem Janezom Janšo v imenu obolelega predsednika Janeza Drnovška izročil odlikovanje zlati red za zasluge.

WASHINGTON – V 79. letu starosti je na svojem domu v Marylandu umrl nekdanji ameriški zvezni kongresnik slovenskega rodu iz Minnesote James Oberstar. Njegova družina je sporočila, da je umrl mirno med spanjem, sožalja pa so že izrekli številni ameriški politiki, med njimi predsednik ZDA Barack Obama in nekdanji predsednik Bill Clinton.

Obamovo sožalje soprogi, otrokom in vnukom

Obama je sporočil, da sta skupaj s prvo damo Michelle z žalostjo sprejela novico o slovesu kongresnika Oberstarja. »Jim je zelo skrbel za prebivalce Minnesote in je posvetil svojih 36 let v kongresu izboljšanju ameriške infrastrukture, ustvarjanju priložnosti za delovne ljudi Minnesote in gradnji trdne ekonomije za bodoče generacije Američanov. Zelo ga bomo pogrešali in z Michelle pošiljava sožalje soprogi Jean, njegovim otrokom in vnukom.«

Oberstar je bil prvič izvoljen v zvezni kongres leta 1974 in ni imel težav z novimi izvolitvami vse do leta 2010. Oberstar je bil takrat zaradi tesnega poraza proti Chipu Cravaacku zelo prizadet. Ni mogel verjeti, da so ga volivci njegovega 8. okrožja na severovzhodu države po vseh letih prizadevnega dela v njihovo korist zamenjali s pripadnikom gibanja čajanke. Sicer le za en mandat, ker je Cravaacka leta 2012 porazil demokrat Rick Nolan.

Za varne rudnike in kolesarske poti

»Vsak rudar si mora zapomniti njegovo delo za to, da so bili rudniki odprti in varni. Vsak Američan, ki kolesari po stezah v Minnesoti ali vozi po nacionalnih avtocestah ter mostovih, se mora danes spominjati Jima,« je sporočila demokratska senatorka Amy Klobuchar (prav tako slovenskega rodu) iz Minnesote, ki se je Oberstarju v zveznem kongresu pridružila po zmagi na volitvah leta 2006.

Slovenija je z Oberstarjevim porazom v kongresu izgubila enega najodločnejših zagovornikov in velikega prijatelja, ki je bil vedno pripravljen sprejeti vsakega obiskovalca iz domovine svojih prednikov. Politike, gospodarstvenike, kulturnike, športnike, študente in novinarje je v svoji pisarni, polni slovenskih spominkov, tradicionalno pozdravil z »živijo, Slovenci«.

Podpiral osamosvojitev in vstop v Nato

Med drugim se je izkazal z odločno podporo slovenski državnosti, pridruževanju zvezi Nato, kasneje pa tudi pri projektih, kot so dejavnosti Sklada za razminiranje (ITF) in drugih. Leta 2005 mu je takratni predsednik državnega zbora (DZ) France Cukjati skupaj s takratnim premierjem Janezom Janšo v imenu obolelega predsednika Janeza Drnovška izročil odlikovanje zlati red za zasluge.

James (Jim) Oberstar se je rodil 10. septembra 1934 v Chisholmu v Minnesoti, ki leži v tako imenovani železni verigi območja, polnega železove rude, kamor so prihajali delat in živet priseljenci iz Evrope. Oče Louis (rudar) in mati Mary (šivilja) sta bila aktivna člana Slovenskega narodnega doma v Chisholmu, ki so ga odprli leta 1945, deluje pa še danes.

Po končani srednji šoli je v St. Paulu dokončal študij na kolidžu St. Thomas, leta 1957 pa je v Belgiji opravil magisterij iz evropskih študij. Preden se je pridružil kabinetu kongresnika Johna Blatnika, je na Haitiju štiri leta učil ameriške marince francoščino in Haitijce angleščino.

Prijatelj Haitija

»Poleg tega, da je bil kongresnik Minnesote z najdaljšim stažem in legenda svojih volivcev v železni verigi, je bil tudi predan prijatelj in podpornik prebivalcev Haitija. Zanašal sem se na njegove nasvete o Haitiju najprej kot predsednik in potem po hudem potresu leta 2010. Jim je bil dober prijatelj in neutruden javni delavec in pogrešal bom njegovo veliko energijo ter veliko srce,« je sporočil Clinton.

V Blatnikovem kabinetu je bil Oberstar od leta 1963 do leta 1974, ko se je s položaja šefa kabineta podal na volitve in gladko zmagal. Postal je mednarodno priznan strokovnjak za letalstvo in letalsko varnost in je med drugim avtor zakonskih sprememb o letalski varnosti po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Konservativni demokrat

Spadal je med tako imenovane »modre pse« (blue dog democrat), to je konservativnejše demokrate, saj je med drugim podpiral pravico do orožja in nasprotoval splavu. Obenem pa je bil odločen zagovornik delavskih pravic in zaščite narave.

Oberstar, čigar predniki izvirajo iz Sodražice pri Kočevju, se je leta 1963 poročil z Jo Garlick, s katero sta imela štiri hčerke in dva sinova, ti pa so mu dali osem vnukov in vnukinj. Žena mu je leta 1991 umrla za rakom, dve leti pozneje pa se je poročil z Jean Kurth.

V zveznem kongresu od »Slovencev« ostajata le še Klobucharjeva in republikanski kongresnik iz Arizone Paul Gosar, ki je bil prvič izvoljen leta 2012. Republikanski senator iz Ohia George Voinovich se je upokojil leta 2011, demokratski senator iz Iowe Tom Harkin pa se bo prihodnje leto.

Deli s prijatelji