SLOVO

Umrl je Kiro Gligorov

Objavljeno 02. januar 2012 13.49 | Posodobljeno 02. januar 2012 14.46 | Piše: T. L., Mo. S./STA

Umrl je na svojem domu.

Gligorova bodo pokopali v torek na skopskem pokopališču.

SKOPJE – V Skopju je minulo noč umrl Kiro Gligorov, nekdanji član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije. Star je bil 94 let. Kot so sporočili iz njegovega urada, je umrl na svojem domu, pokopali pa ga bodo v torek na skopskem pokopališču v ožjem družinskem krogu. 

Vrnil se je v politiko

Gligorov je bil rojen 3. maja 1917 v Štipu. Po drugi svetovni vojni je deloval predvsem v jugoslovanski vladi, leta 1962 je bil imenovan za finančnega ministra. To mesto je zasedal do leta 1967, ko je postal podpredsednik zvezne vlade, kar je bil do leta 1969. V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja se je posvetil znanstvenoraziskovalnemu delu. V politiko se je vrnil leta 1989, ko ga je v vlado SFRJ poklical takratni premier Ante Marković.

V tem obdobju se je vrnil tudi na makedonsko politično prizorišče, kjer se je zavzemal za večstrankarske volitve in uveljavitev modela tržnega gospodarstva. 27. januarja 1991 je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije, na tem položaju pa je bil dva mandata, do novembra 1999. Ponovno je bil za predsednika izvoljen leta 1994.

Zaradi atentata oslepel na eno oko

3. oktobra 1995 je preživel atentat v središču Skopja. Pred tamkajšnjim hotelom Bristol je eksplodiral avtomobil bomba prav v trenutku, ko je mimo pripeljala predsednikova limuzina. V atentatu sta življenje izgubila njegov voznik in en mimoidoči, Gligorov pa je oslepel na eno oko. Napadalcev po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug niso nikoli odkrili.

V knjigi rekordov

Po upokojitvi je napisal več knjig in ustanovil Fundacijo Kira Gligorova. Ob zaključku drugega predsedniškega mandata je bil star 82 let, leta 2000 pa se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejši predsednik na svetu.
 


 

Deli s prijatelji