SLOVO

Umrl Baba

Objavljeno 17. junij 2015 12.25 | Posodobljeno 17. junij 2015 12.25 | Piše: STA, K. K.

V Turčiji je ponoči v starosti 90 let umrl nekdanji predsednik in premier Suleyman Demirel, ki je bil več kot pol stoletja izjemno pomembna osebnost v turški politiki.

Dobil je vzdevek Coban Sulu (pastir Sulu) in je bil poznan po svojih ljudskih modrostih, ki so odsevale njegove korenine v južni pokrajini Isparta. V kasnejših letih so ga v državi klicali tudi Baba (‘oče‘).

ANKARA – V Turčiji je ponoči v starosti 90 let umrl nekdanji predsednik in premier Suleyman Demirel, ki je bil več kot pol stoletja izjemno pomembna osebnost v turški politiki. Demirel je v 60. in 70. letih preteklega stoletja večkrat zasedal položaj premierja, nato pa znova v 90. letih, nakar je bil med letoma 1993 in 2000 predsednik države.

Umrl je zaradi odpovedi srca po hudi okužbi dihal, poroča turška tiskovna agencija Anatolia, ki se sklicuje na zasebno bolnišnico v Ankari, kjer se je zdravil, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo ime pooseblja eno najbolj kaotičnih obdobij moderne turške zgodovine, v katerem so se vlade včasih menjale celo enkrat na leto in jih je večkrat strmoglavila vojska. Demirela je vojska odnesla z oblasti v letih 1971 in 1980, a mu je uspelo kljub temu politično preživeti.

Poleg tega ga je leta 1980 doletela prepoved delovanja v politiki, a se mu je uspelo med letoma 1991 in 1993 znova vrniti na čelo vlade.

Po nenadni smrti svojega predhodnika Turguta Özala je maja 1993 nato postal deveti predsednik Turčije. Na položaju je bil do leta 2000.

Dobil je vzdevek Coban Sulu (pastir Sulu) in je bil poznan po svojih ljudskih modrostih, ki so odsevale njegove korenine v južni pokrajini Isparta. V kasnejših letih so ga v državi klicali tudi Baba ('oče').

Deli s prijatelji