NAPREDEK

Umetno ustvarili mišji zarodek

Objavljeno 06. marec 2017 22.25 | Posodobljeno 06. marec 2017 22.27 | Piše: U. S.

Znanstveniki pravijo, da se mišji zarodek se ne bi mogel razviti v pravo žival.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Razvoj oplojenega jajčeca v droben zarodek je eden najbolj osupljivih dosežkov narave. Zdaj je britanskim znanstvenikom z univerze v Cambridgeu prvikrat v zgodovini uspelo ustvariti anatomsko pravilen zarodek miši, ki so ga z uporabo matičnih celic ustvarili v laboratoriju. Znanstveniki, ki so o raziskavi pisali v publikaciji Science, poudarjajo, da se zarodek, ki je bil sicer zelo podoben miški, nikakor ne bi mogel razviti v pravo žival, čeprav eden od njih poudarja, da pa bi bilo to v prihodnosti lahko mogoče.

Primitivni zarodki so popolno posnemali notranje strukture, ki se pojavijo pri normalnem razvoju v maternici. Razvijali so se sedem dni, približno tretjino mišje brejosti. Nastali so s kombinacijo dveh različnih vrst matičnih celic, ki se lahko spremenijo v katero koli tkivo, potrebno za razvoj živali – od možganov do kožnih celic. Iz enega tipa se razvije zarodek, iz drugega nastane posteljica. »Celice začno med sabo komunicirati in se organizirajo v strukturo, ki je videti kot zarodek in se tako tudi obnaša,« je izjavila voditeljica raziskave Magdalena Zernicka-Goetz, profesorica na oddelku za psihologijo, razvoj in nevroznanost na Cambridgeu. »Gre za čudež narave in obenem razumevanje procesa,« je še dejala.

S prav to tehniko bi nekoč lahko ustvarili tudi človeški zarodek, kar bi bilo v veliko pomoč raziskovalcem pri odkrivanju razlogov, zaradi katerih se v maternici nekateri ne razvijejo v popolnosti. Raziskovalka Sarah Harrison je dejala, da bi bilo treba vsekakor preučiti možnost uporabe človeških celic, da bi ustvarili podobno strukturo: »To bi bil samo model, ne prava stvar... bi pa lahko bilo tisto, kar nam bo pomagalo razumeti vzroke prekinitev nosečnosti.«

Deli s prijatelji