GROŽNJA

Umetna inteligenca hujša celo od jedrskega orožja

Objavljeno 23. avgust 2014 19.10 | Posodobljeno 23. avgust 2014 19.12 | Piše: Miloš Krmelj

Milijarder Elon Musk navaja, da bi bil lahko vzpon robotov zelo resna grožnja človeštvu.

Znano je, da je Elon Musk neke vrste tehnični genij in tudi izjemno uspešen podjetnik. Idejo, povezano z grožnjo bodočih robotov, je dobil med branjem knjige avtorja Nicka Bostroma Superintelligence, Paths, Dangers, Strategies, ki obravnava poglavitna vprašanja, kako se bo človeštvo spopadlo s superinteligentnimi računalniki.

V Afriki rojeni Američan je eden izmed največjih strokovnjakov na področju superinteligentnih računalnikov, ki naj bi v bodoče izboljšali tako rekoč vse: od električnih avtomobilov do vesoljskih potovanj. Vendar, ironično, izumitelj znamenitega električnega avtomobila tesla zdaj trdi, da bi bila ta tehnologija lahko celo bolj škodljiva od jedrskega orožja.

Musk je že pred časom trdil, da je scenarij, ki spominja na film Terminator, lahko posledica razvoja umetne inteligence oziroma AI (Artificial Intelligence), zdaj pa so njegove skrbi še toliko večje, saj je nedavno investiral v skupino, ki se ukvarja prav z umetno inteligenco.

Marca letos je z Markom Zuckerbergom in igralcem Ashtonom Kutcherjem investiral v računalniško družbo Vicarious iz San Francisca, ki se ukvarja z umetno inteligenco in katere glavni namen je izgradnja računalnika, ki misli kot človek, a seveda s to razliko, da ne potrebuje hrane in spanca.

A Musk kljub ambicijam, ljubezni do tehnologije in podjetniški žilici opozarja, da se lahko iz tega razvije potencialno nevarna stvar. »Saj veste, da so bili o tem posneti že filmi, najbolj znan je seveda Terminator, in način, na katerega je bila zadeva v njem prikazana, je vsekakor zastrašujoč,« pomisleke utemeljuje Musk, a dodaja, da se v podjetju vsekakor trudijo, da bi bila prihodnost človeštva dobra in ne slaba.

Na tako rekoč neizogibni razvoj mislečih računalnikov je opozorila tudi družba Google, ki je postavila etični odbor, ki bo nadzoroval delo, povezano z umetno inteligenco. Tehnološki velikan je namreč nedavno kupil več družb, ki se ukvarjajo z robotiko in umetno inteligenco, med njimi tudi britansko DeepMind, katere eden od ustanoviteljev opozarja, da je umetna inteligenca tveganje številka ena v tem stoletju in lahko igra vlogo pri izumrtju človeštva. »Prej ali slej se bo zgodilo, da bo človeštvo izumrlo, in pri tem bo, po vsej verjetnosti, ključno vlogo imela tehnologija,« navaja Shane Legg iz podjetja DeepMind.

Na negotovo prihodnost je opozoril tudi znameniti profesor fizike Stephen Hawking, ki pravi, da bi bil uspeh na področju umetne inteligence največji dosežek v človeški zgodovini, vendar tudi zadnji. Nedavno je Hawking razpravljal tudi o filmu Transcendence, ki govori o svetu, v katerem računalniki prekosijo zmožnosti in sposobnosti ljudi. Dejal je, da je zavračanje tega filma kot znanstveno fantastiko lahko »največja napaka v zgodovini«. Bomo res kdaj šli po tej zlovešči poti?

 

Deli s prijatelji