KRIZA?

Ultimat: birokrati naj vrnejo nagrade ali odidejo

Objavljeno 01. marec 2012 17.19 | Posodobljeno 01. marec 2012 17.19 | Piše: T. L., STA

Plače javnih uslužbencev so zamrznjene že tri leta, a očitno ne za vse.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

SOFIJA – Bolgarskim vladnim uslužbencem grozi odpustitev, če ne bodo vrnili denarnih nagrad, ki so si jih kljub krizi nakazali med službovanjem od leta 2009 do danes, ali pa vsaj darovali denar posebnemu skladu za pomoč otrokom, ki jih morajo poslati na drage operacije v tujino, je v sredo dejal bolgarski premier Bojko Borisov.

Bolgarski ministri, namestniki ministrov, vodje političnih kabinetov, guvernerji in namestniki guvernerjev morajo vrniti nagrade ali podariti denar najkasneje do petka. Tistim, ki tega ne bodo storili, grozi odpustitev, to pa lahko pomeni spremembe tudi v sami vladi, je dejal Borisov.

Kriza, kaj je to? Nagrade so si veselo izplačevali

S tem se je Borisov odzval na škandal, ko sta si vodji državnega sklada za zdravstveno zavarovanje in državne agencije za registracijo lani izplačala nagrade v višini petmestnih številk; vodja sklada za zdravstveno zavarovanje v višini štirih letnih plač. Zato sta bila že odstavljena.

Plače sicer zamrznjene že tri leta, a ne za vse

Finančni minister Simeon Džankov je medtem v sredo odprl tudi poseben bančni račun, na katerega naj bi nakazali finančna sredstva. Po navedbah ministrstva za finance si je leta 2010 do 14 visokih političnih predstavnikov nakazalo za skupno 100.000 levov (51.000 evrov) nagrad. Ministrstvo mora sicer šele ugotoviti, koliko denarja je bilo na enak način porabljeno leta 2011.

Plače javnih uslužbencev na vseh ravneh so zaradi gospodarske krize zamrznjene že tri leta, odkar vodi vlado Borisov. Kljub temu pa ostaja v veljavi stara praksa izplačevanja nagrad iz proračunskih presežkov ob koncu leta. Nagrade so sicer zakonite in zavedene v finančnih knjigah, vendar pa so po oceni medijev sporne.
 

Deli s prijatelji