ŽARIŠČE

Ukrajini Evropska komisija danes milijardo evrov

Objavljeno 05. marec 2014 08.40 | Posodobljeno 05. marec 2014 08.40 | Piše: STA, K. K.

Nova ukrajinska vlada je ocenila, da potrebuje država 25 milijard evrov v letošnjem in prihodnjem letu ter pozvala k mednarodni donatorski konferenci.

Deklica se za vojakom igra z balonom.

KIJEV, BRUSELJ, PARIZ – Ukrajina bo tudi danes v ospredju mednarodne svetovne javnosti. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton bo predvidoma odpotovala v Kijev. Ukrajini bosta v Bruslju namenjena tudi sestanek Nato-Rusija kot tudi neformalno srečanje severnoatlantskega sveta in varnostnopolitičnega odbora EU. Hkrati bo Evropska komisija po pričakovanjih sprejela sveženj pomoči Ukrajini, ki naj bi bil vreden več kot milijardo evrov.

Poziv k donatorski konferenci

Nova ukrajinska vlada je ocenila, da potrebuje država 25 milijard evrov v letošnjem in prihodnjem letu ter pozvala k mednarodni donatorski konferenci. V Ukrajino naj bi danes odpotovali tudi neoboroženi pripadniki vojaške opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Njihova naloga bo opazovanje ruskih vojaških dejavnosti. Ali bodo dejansko lahko obiskali tudi polotok Krim, še ni znano.

Zunanji ministri v Parizu

Razmere na ukrajinskem polotoku Krim bodo predvidoma tema tudi ob robu konference o Libanonu, ki bo v Parizu, na njej pa bodo sodelovali francoski predsednik François Hollande, ameriški državni sekretar John Kerry, ruski zunanji minister Sergej Lavrov, vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier in britanski zunanji minister William Hague.

Če bo v Parizu prišlo do dvostranskega srečanja med Kerryjem in Lavrovom, bo to prvo srečanje med ZDA in Rusijo na visoki ravni vse od začetka ukrajinske krize. Po nekaterih napovedih naj bi se oba v Parizu srečala tudi z novim ukrajinskim zunanjim ministrom Andrijem Dešicjo.

Deli s prijatelji