KJE JE?

Ukrajinci izdali nalog za aretacijo Janukoviča

Objavljeno 24. februar 2014 10.50 | Posodobljeno 24. februar 2014 11.28 | Piše: T. L.

Moskva je odpoklicala svojega veleposlanika v Ukrajini.

Viktor Janukovič.

KIJEV – Ministrstvo za notranje zadeve je izdalo nalog za aretacijo pobeglega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. Novoimenovani notranji minister Arsen Avakov je na facebooku napisal, da zoper Janukoviča in druge vodilne poteka kriminalistična preiskava zaradi množičnih pobojev mirnega civilnega prebivalstva, poroča britanski BBC

Avakov je še zapisal, da so Janukoviča nazadnje opazili v nedeljo na območju Balaklave na Krimu, od koder se je neznano kam odpeljal z avtom, spremljal pa ga je eden od njegovih pomočnikov. Kot smo poročali, pa so kamere ujele Janukovičev pobeg s helikopterjem izpred njegove razkošne rezidence image.  

Uradna Moskva obsoja, odpoklicali še veleposlanika

Uradna Moskva je obsodila odstranitev Janukoviča z oblasti po sobotnem glasovanju v parlamentu. Rusija je »zaradi zaostritve situacije« v nedeljo odpoklicala ruskega veleposlanika v Ukrajini Mihaila Zurabova. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je poleg tega ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju v pogovoru sporočil, da Rusija najostreje obsoja »prevzem oblasti« ukrajinske opozicije.

Novi začasni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov je v nagovoru v nedeljo zvečer zatrdil, da se bo država zdaj osredotočila na tesnejšo integracijo z EU. Dejal je, da se Ukrajina mora vrniti »v družino evropskih držav. Pripravljeni smo na dialog z Rusijo, na enakopraven, pošten način in na sosedskih temeljih, ki priznavajo ukrajinski evropski izbor.«  

Depresivna gospodarska situacija

Začasni predsednik se je dotaknil še stanja, v katerem se nahaja nacionalno gospodarstvo. Dejal je, medtem ko svetovno gospodarstvo okreva, je ukrajinsko na robu zloma in stečaja. »Naloga nove vlade je zaustaviti upad, stabilizirati tečaj, povrniti zaupanje vlagateljev, zagotoviti, da bodo plače in pokojnine izplačane pravočasno, ter podpirati razvoj in odpiranje novih delovnih mest,« je še dodal. 

Za kakršen koli premik pa izčrpana Ukrajina potrebuje izdatno finančno injekcijo. Novi ukrajinski finančni minister Jurij Kolobov je namreč dejal, da država nujno potrebuje 25 milijard evrov pomoči, in že zaprosil za mednarodno pomoč.

Deli s prijatelji