DOGOVOR

Ukrajina in separatisti z varnostnim območjem okrog prizorišča strmoglavljenja

Objavljeno 19. julij 2014 14.21 | Posodobljeno 19. julij 2014 14.21 | Piše: STA, A. L.

Ukrajinska vlada in njeni zavezniki glede odgovornosti za strmoglavljenje s prstom kažejo na proruske skrajneži, ki da bi lahko poskušali prikriti ali prirediti dokaze.

To je bilo letalo. Foto: Reuters

KIJEV – Ukrajinska vlada in proruski uporniki so se dogovorili, da vzpostavijo varnostni pas okrog prizorišča strmoglavljanja malezijskega letala, ki naj bi ga sestrelili na vzhodu Ukrajine. Medtem je Rusija od ukrajinskih oblasti zahtevala razkritje podatkov o njihovi protiletalski obrambi. Vodja ukrajinske varnostne službe Valentin Nalivajščenko je danes povedal, da so se pogovori pod pokroviteljstvom mednarodnih sil sklenili z dogovorom o vzpostavitvi 20-kilometrske varnostnega območja, da bi lahko Ukrajina identificirala trupla in jih predala svojcem.

Prvotna številka, da je v letalski nesreči umrlo 108 raziskovalcev aidsa, je bila demantirana. Umrlo naj bi šest znanstvenikov, med njimi tudi nizozemski zdravnik Joep Lange, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskovanju aidsa.

Medtem se je oglasila Rusija z zahtevo, da naj ukrajinske oblasti razkrijejo vse dokumente o svoji protizračni obrambi na konfliktnih območjih. Ruski namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov je danes zatrdil, da mora Ukrajina preiskovalni komisiji omogočiti natančen pregled načinov uporabe svojih raket. Ob tem je dodal, da mednarodna skupnost čaka na to razkritje.

Vprašanja brez odgovorov

Strokovnjaki predvidevajo, da je bilo letalo družbe Malaysia Airlines z 298 ljudmi na krovu v četrtek sestreljeno. A Antonov danes ni neposredno okrivil Ukrajine za strmoglavljenje. Je pa istočasno pod vprašaj postavil trditve ukrajinskega vodstva takoj po strmoglavljenju letala, da so odgovorni proruski skrajneži. Antonov je zatrdil, da je ukrajinska vojska na konfliktnem območju postavila sisteme protizračne obrambe, čeprav proruski skrajneži sploh nimajo letal.

Da bi preiskali strmoglavljanje, so danes v Ukrajino prispeli malezijski strokovnjaki, med njimi tudi dva preiskovalca letalskih nesreč. Ekipa šteje 62 članov. Danes naj bi proti Kijevu odpotoval še malezijski minister za promet Liow Tiong Lai.

Prirejanje dokazov?

Malezijski premier Najib Razak je sicer v petkovem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom poudaril potrebo po objektivni in neovirani preiskavi. Pojavile so se namreč skrbi, ker so proruski uporniki ovirali dostop mednarodnim opazovalcem do prizorišča. Ukrajinska vlada in njeni zavezniki glede odgovornosti za strmoglavljenje s prstom kažejo ravno na proruske skrajneži, ki bi sedaj lahko poskušali prikriti ali prirediti dokaze.

Deli s prijatelji