DOKTORSKI NAZIV

Ujeta plagiatorka z ministrstva za izobraževanje

Objavljeno 06. februar 2013 09.44 | Posodobljeno 06. februar 2013 09.44 | Piše: T. L., STA

Ministrica za izobraževanje Annette Schavan je ostala brez doktorskega naziva, na odločitev se bo pritožila.

Ministrica Schavanova in Merklova doktorskega naziva ne bosta našli ...

BERLIN – Düsseldorfska univerza Heinrich Heine je nemški ministrici za izobraževanje Annette Schavan odvzela doktorski naziv, potem ko je pristojni svet fakultete v torek ugotovil, da v svojem 33 let starem doktoratu ni ustrezno navajala virov. Schavanova, ki obtožbe zanika, se namerava na to odločitev pritožiti. Vrstijo se pozivi k njenemu odstopu.

Pritožila se bo

Očitki o plagiatorstvu Schavanove so se pojavili oktobra lani, ko so na dan prišli izvlečki iz poročila izvedenca univerze v Düsseldorfu. Ta naj bi ugotovil, da je ministričin doktorat »značilen primer plagiatorstva«. Univerza se je nato v torek odločila, da ministrici doktorski naziv, ki ga je leta 1980 pridobila z delom s področja filozofije, odvzame.

Schavanova, ki prihaja iz Krščansko demokratske unije (CDU), je obtožbe že lani zanikala, zdaj pa je njen odvetnik napovedal, da se bo ministrica na odločitev univerze pritožila. 

Še en udarec Merklovi

Medtem ko je kanclerka Angela Merkel 57-letni Schavanovi pred časom že izrekla podporo, se iz vrst opozicije vrstijo pozivi k njenemu odstopu. Po mnenju socialdemokratov kot ministrica ni več »verodostojna«. Podobnega mnenja so Zeleni, ki prav tako pričakujejo njen odstop.

Nova afera s plagiatorstvom bi lahko zadala hud udarec vladi Merklove pred za september predvidenimi parlamentarnimi volitvami, potem ko je leta 2011 že odstopil obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg. Tudi njemu so odvzeli doktorski naziv.
 

Deli s prijatelji