Uhajanje plina usodno za trinajst ljudi

Več sto je ranjenih, ogroženih pa pet milijonov. Tovarna baterij je v pandemiji obstala.
Fotografija:
Odpri galerijo

Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije dva 5000-tonska rezervoarja nista bila pod nadzorom, posledice pa so tragične, poročajo indijski mediji. V južnokorejski kemični tovarni na vzhodni obali Indije, v zvezni državi Andra Pradeš, je začel uhajati plin, do konca naše redakcije pa je bilo potrjenih smrtnih žrtev trinajst, v bolnišnice so prepeljali že okoli 1000 ljudi.

5000-tonska rezervoarja nista bila pod ustreznim nadzorom. FOTO: Reuters
5000-tonska rezervoarja nista bila pod ustreznim nadzorom. FOTO: Reuters
A žrtev bo še veliko več, se bojijo, kajti po vsej verjetnosti mnogi nezavestni ležijo v svojih domovih in nujno potrebujejo kisik, časa pa jim primanjkuje. Evakuirali so že okoli 1500 ljudi, a bi lahko plin ogrožal skupno kar pet milijonov ljudi iz okoliških krajev, se bojijo oblasti; uhajanje stirena je najbolj prizadelo območje v premeru treh kilometrov od tovarne, ki izdeluje baterije, v neposredni bližini pa je tudi bolnišnica, ki zdravi bolnike s covidom-19. Policija je prve klice za pomoč prejela v zgodnjih jutranjih urah, poroča Reuters, ko so ljudje, ki so zavohali neznosen smrad, panični začeli zapuščati svoje domove; mnogi so obležali sredi ulic zaradi oteženega dihanja, številni imajo boleče ter vnete oči in izpuščaje. Uhajanje plina naj bi bilo zdaj pod nadzorom, so sporočili iz družbe LG Polymers, ki ima v lasti tovarno v pristaniškem mestu Visakhapatnam, in pojasnjujejo, da sta uhajanje sprožila kemična reakcija in temperatura v rezervoarjih, a ozadje dogajanja bodo temeljito raziskali, so zagotovili.



Indija je bila leta 1984 prizorišče ene najhujših industrijskih nesreč v zgodovini, poroča STA. Usodne noči je v tovarni pesticidov v Bhopalu v osrednji Indiji odjeknila eksplozija in v okolico je ušlo na tone smrtonosnega plina metil izocianata. V dneh po nesreči je umrlo okoli 3500 ljudi, več tisoč pa v prihodnjih letih. Več kot 100.000 ljudi, ki so živeli blizu tovarne, je po nesreči trpelo za kroničnimi boleznimi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije