V VARNIH ROKAH

Ugrabljena Maria, najdena v romskem naselju, ima skrbnika

Objavljeno 11. junij 2014 12.10 | Posodobljeno 11. junij 2014 12.11 | Piše: E. B.

Mala Maria, ki so jo lani odkrili v romskem naselju v Grčiji, je dobila skrbnika.

Svetlolasi angel, ki so ga odkrili lani sredi romskega naselja v Farsali, je dobil skrbnika: za petletno Mario bo do polnoletnosti skrbela dobrodelna organizacija Nasmeh otroka, ki jo je sprejela že lani po odmevni aretaciji grškega para.

Naj spomnimo: grška policija je oktobra prijela Eleftherio Dimopulu in Hristosa Salisa med racijo v njunem domu, kjer so iskali orožje, a odkrili štiriletnega otroka, ki po videzu nikakor ni spadal v romsko okolje. Zaradi suma ugrabitve deklice z zlatimi lasmi in sinje modrimi očmi so zakonca priprli, sledilo pa je nič koliko ugibanj o Marijinem ozadju: deklico so v naselju menda vzgajali kot princeso, ki naj bi jo pripravljali na zakon, se je takrat glasila najverjetnejša različica, oglasili pa so se tudi številni pari z različnih koncev sveta v upanju, da je svetlolaska prav njihov pogrešani otrok. Nazadnje se je izkazalo, da je par vzgajal Mario ob prošnji njene biološke matere, ki se je dojenčici odpovedala zaradi revščine, in da otroka ni nameraval prodati. Bolgarko, ki je domnevno v zadnjih letih poskušala prodati še nekaj svojih otrok, so tudi izsledili v domačem kraju, njeno materinstvo pa je potrdila analiza DNK.

Kljub temu sodišče v Larissi deklice ni zaupalo Eleftherii in Hristosu, temveč organizaciji, ki zanjo skrbi vse od šokantnega lanskega odkritja. Maria se je menda odlično znašla v družbi drugih dvajsetih romsko-grških otrok, po poročanju socialnih delavcev pa že tekoče govori oba jezika in se svoji starosti primerno socializira. 

Deli s prijatelji