PO NESREČI

Ubili so turiste,
 ne pa teroristov

Objavljeno 17. september 2015 11.29 | Posodobljeno 17. september 2015 11.30 | Piše: U. S.
Ključne besede: turisti Egipt

Egiptovska vojska po nesreči ustrelila dvanajst civilistov.

Safariji po peščenih sipinah egiptovske Zahodne puščave so izjemno priljubljeni. Foto: Reuters

KAIRO – Egiptovske varnostne sile so v protiteroristični akciji na jugozahodu države pomotoma ubile dvanajst ljudi, žrtve so večinoma Egipčani pa tudi turisti iz Mehike, ranjenih je deset. Identiteto žrtev še ugotavljajo. Posebna enota, sestavljajo jo pripadniki vojske in policije, je turistični konvoj zamenjala za militante, ki so jih lovili v prostrani Zahodni puščavi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za notranje zadeve.

Specialci so lovili džihadiste, ko so naleteli na konvoj štirih vozil in začeli streljati. Policijski vrh je že napovedal preiskavo, s katero bodo ugotavljali, kaj so turisti počeli na prepovedanem območju, in to v neregistriranih vozilih na nezakonitem safariju. Turistično podjetje, ki je na tisto območje peljalo ljudi, za to ni imelo dovoljenja in ni obvestilo oblasti, je povedala predstavnica turističnega ministrstva in dodala, da morajo prav vse izlete na območje Farafra odobriti. »Tam ne bi smeli biti,« je še pristavila, o podrobnostih, povezanih s streljanjem, pa ni govorila. Med umrlimi sta najmanj dva državljana Mehike, pet je ranjenih in se zdravijo v bolnišnici, je sporočilo mehiško ministrstvo za zunanje zadeve. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je napad ostro obsodil in zahteval izčrpno preiskavo. Mehiški ambasador v Egiptu je že obiskal pet ranjencev, ki se zdravijo v bolnišnici Dar al-Fouad v zahodnem predmestju Kaira, njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

Incident je nov udarec za egiptovski turizem, ki se poskuša po letih gospodarskega kaosa postaviti na noge. Zahodna puščava, ki je zelo priljubljena med turisti, se razteza od Kaira oziroma njegovih predmestij do libijske meje. Lani je Egipt obiskalo okoli deset milijonov turistov, precej manj kot 2010., ko so jih zabeležili kar 15 milijonov.

 

Deli s prijatelji