DRŽAVLJANA BiH

Ubili enega vodilnih skrajnežev, Imamović se še bori

Objavljeno 25. september 2014 15.12 | Posodobljeno 25. september 2014 15.15 | Piše: STA, A. K.

V spopadih v Siriji je na strani skrajnežev IS umrl Ramo Pazara, Imamović pa se v Siriji še bori.

V BiH naj bi bilo po ocenah varnostnih virov okoli 3000 pripadnikov vahabizma.

SARAJEVO – Mediji v BiH poročajo, da je bil v bojih v Siriji na strani džihadistov Islamske države (IS) ubit državljan BiH, ki naj bi bil namestnik poveljnika IS Omarja al Šišanija. Ameriški State Department pa je na globalni seznam terorističnih borcev uvrstil vodjo vahabitov v Gornji Maoči v BiH Nusreta Imamovića, ki se trenutno bori v Siriji.

Kot so navedli v Washingtonu, je Imamović teroristični voditelj iz BiH, ki je trenutno v Siriji. Ob prihodu v to državo se je takoj pridružil nasilnim skrajnim skupinam, zdaj pa deluje kot pripadnik skupine Fronta Al Nusra.

V BiH 3000 vahabitov

V odročni vasi Gornja Maoča v bližini Brčkega sicer živi močna skrajna muslimanska ločina vahabitov. V BiH naj bi bilo po ocenah varnostnih virov okoli 3000 pripadnikov vahabizma, radikalnejše veje sunitskega islama, ki so ga v državo med vojno v 90. letih preteklega stoletja prinesli mudžahidi, tuji islamski borci.

Pazara namestnik al Šišanija

Mediji v BiH – navajajo portal Vijesti ummeta, ki objavlja vesti iz Sirije – pa so poročali, da je v spopadih v Siriji na strani skrajnežev IS umrl Ramo Pazara, državljan BiH, ki naj bil celo namestnik poveljnika IS, Čečena Omarja al Šišanija. Portal SAFF, ki je blizu salafistom v BiH, je navedel, da je bil svojevrsten poveljnik borcem IS z Balkana, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na bojišča v Sirijo je prišel lani, pred tem pa je živel v ZDA, kjer je vozil tovornjak.

Na seznam tujih terorističnih borcev je State Depratment v sredo uvrstil še enega skrajnega borca z Balkana, kosovskega Albanca Lavdrima Muhaxherija, pripadnika IS, ki deluje tako v Siriji kot Iraku. Muhaxheri je bil deležen pozornosti svetovne javnosti julija 2014, ko je na svojem facebook profilu objavil nazorne fotografije, kako obglavlja nekega mladeniča, so o njem zapisali v State Departmentu.

Deli s prijatelji